GEOGLIFI: Satelitski snimci misterioznih kilometarskih oblika iz Kazahstana starih 8.000 godina (VIDEO)

Neobični, masivni uzorci nalaze se na površini zemlje u Kazahstanu

Geometrijski oblici locirani su u Kazahstanu, a procjenjuje se da su stari osam hiljada godina.

Ovi ogromni uzorci nazivaju se stepski geoglifi, a izvorno ih je otkrio kazahstanski ekonomist koji je pretraživao Google Earth 2007. godine. Tokom pregledavanja inače praznog srednjoazijskog krajolika, Dimitrij Dej otkrio je zanimljive oznake na tlu.

ZAGONETNE KONSTRUKCIJE

No, istraživanja ovih zagonetnih konstrukcija tek se razvijaju, a čak je i NASA izrazila interes pa je objavila jasne satelitske fotografije ovih uzoraka snimljenih s visine od gotovo 700 kilometara.

“Nikada nisam vidio ništa slično. Mislim da je to nevjerovatno”, kaže viši naučnik NASA-e za biosferu Compton J. Tucker.

KOLOSALNI KVADRATI, KRSTOVI …

Snimke prikazuju kolosalne kvadrate, krstove, kukaste krstove i prstenje od kojih su neki dugi i do jednog kilometra. Najstariji od ovih oblika star je više od 8 hiljada godina – tri hiljade godina stariji od egipatskih piramida.

Uzorci su formirani od ravnomjerno kružnih gomila prljavštine visokih nešto manje od metra i širokih više od devet metara. Postoji najmanje 260 gomila.

NAPRAVILI IH NOMADI?

Istraživanja Deja sugerišu da bi te figure mogle biti sagrađene od strane Mahandzhara koji su prodrli u sjeverni Kazahstan između 5000. i 7000. godine p.n.e. To je neobičan razvoj, kažu stručnjaci jer nije bilo za očekivati da će nomadska populacija ostati na jednom mjestu duže vrijeme i napraviti značajan trud potreban za slaganje ovih gomila.

Arheolog sa Univerziteta Winnipeg Persidu B. Clarkson kaže da su konstrukcije poput ovih slične Nazca linijama u Peruu i preispituju pogled na rano stanovništvo i nomade.

Izvor: telegram.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti