Šta nas čeka do 2045: Telepatija, kontrola uma, potrošni dronovi, inteligentni roboti …

Futurizam je kao naučna disciplina predvidio brojna tehnološka rješenja, te je konceptualno razradio razne projekte kroz žanr naučne fantastike. Stvari postaju zanimljive kada svoja predviđanja izbaci DARPA.

DARPA prognozira budućnost u kojoj sudjeluje

DARPA iliti ‘Defense Advanced Research Projects Agency’ (Agencija za razvojne projekte pri Ministarstvu odbrane), je prema mnogima zaslužna za razvoj interneta, GPS-a, umjetne inteligencije i globalnog ‘Big Brother’ nadzora. Današnji budžet im s obzirom na dijapazon djelovanja nije prevelik – 2 milijarde dolara – no definitivno imaju ‘prste u pekmezu’ daleko širih sredstava i tajnih projekata. Iz tog razloga se ovakvi koncepti ne mogu smatrati samo ‘propagandom’ već i suptilnim puštanjem stvari u javnost.

‘Vizija svijeta u 2045. godini’ niz je video priloga o budućim tehnologijama. Glavne zvijezde ovog projekta su neurolog dr. Justin Sanchez, direktorica Ureda za odbrambene nauke Stefanie Tompkins, te aeronautička inženjerka i bivša astronautkinja Pam Melroy. Iako postoji mogućnost tzv. ‘kvantnog tehnološkog skoka’ (nepredvidivo otkriće koje pokreće revoluciju) ove ideje itekako imaju rezona, naročito ukoliko gledamo politički aspekt i težnje trenutnih obavještajnih, interesnih i vladajućih sfera.

Mozak poput daljinskog

Dr. Justin Sanchez, Voditelj programa u Uredu za biološke tehnologije, tako smatra da ćemo u ne toliko dalekoj budućnosti imati mogućnost upravljanja okolinom pomoću vlastitog uma. Naš mozak bi tako mogao služiti umjesto daljinskog upravljača, mobitela ili laptopa. DARPA radi na razvoju komunikacije neurotehnologijom što u prijevodu znači da se robotske proteze već danas dovode u aktivno stanje isključivo pomoću mozga.

Stefanie Tompkins pak kao vodeću granu industrije u budućnosti vidi nanotehnologiju. Iako su Rusi uložili enormna sredstva u tvrtku Rusnano, očito i SAD ima svoje adute. Manipulacija atomima stvorit će jače i lakše materijale koji će tvoriti sve – od zgrada i kuća, prijevoznih sredstava do posve novih uređaja čiji će dizajn biti posve apstraktan bilo čemu što danas poznajemo. Kritičari godinama navode ključni problem – uvođenje nanočipova u nanobote, što bi moglo rezultovati ‘pobunom’ ili vještačkom inteligencijom.

Potrošni dronovi i roboti bez emocija

Zamjenica direktorice Ureda za taktičke tehnologije Pam Melroy progovorila je o tabu temi – razvoju dronova i robota. DARPA radi na bespilotnim letjelicama koje su napravljene od ‘potrošnog’ materijala, te bi se po izvršenju zadatka raspale i pretvorile u biomaterijal. Na taj način bi se zataškala njihova djelatnost. Umjetna inteligencija bi trebala biti ‘prijatelj’, a ne ‘zaposlenik’. Roboti će biti opremljeni sistemima za analizu okoline. Na taj način bi postali ‘inteligentni’.

Senzori i analitički softveri za ljudsko ponašanje, fizičko stanje i govor tako će im omogućiti najbolje reakcije u trenutku. Smatra da bi ovakav sektor mogao osigurati do 25% vojne eskadrile kroz petnaestak godina. Kontrolni računar bi isto tako trebao obavljati funkciju ‘autopilota’ dok bi slične postavke imali i takvi naoružani automati. Najveća prednost bila bi nepostojanje empatije i emocija kod takvih kreacija, a to bi vjerovatno olakšalo etičku pozadinu ‘preventivnog bombardiranja civilnih ciljeva’…

Izvor: dnevno.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti