Šta je aktuelni američki predsjednik pisao maršalu prije 41 godinu: “Dragi Tito, hvala za gostoljubivost …”

Biden je tad bio žutokljunac, imao je 36 godina, a danas je, sa 79 godina najstariji američki predsjednik u istoriji 

Američki predsjednik Jimmy Carter bio je jedan od većih prijatelja Josipa Broza Tita, kojeg je znao pitati za savjet, najčešće oko situacije na Bliskom istoku. Kad je Tito umro, Carter je na sahranu poslao potpredsjednika Waltera Mondalea i svoju majku Lillian.

Godinu dana ranije, na posljednji ispraćaj Edvarda Kardelja – ideologa samoupravljanja i tvorca rečenice ‘sreću čovjeku ne može donijeti ni država ni partija, već jedino on sam’ – uz čuvenog diplomata Areiela Harimanna poslao je Joea Bidena, danas aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Mediji su objavili zanimljivo pisamce koje je Biden, kao mladi diplomat, tad uputio Titu.

Biden je, dakako, kao član američke delegacije tom prilikom upoznao jugoslovenskog predsjednika, a za istoriju će ostati zapisano kako je mladi Biden sa starim Brozom razgovarao oko dva sata. Tito i Ariel Harriman govorili su o Drugom svjetskom ratu, komunizmu i Staljinu, prisjećao se poslije Biden, a s vremena na vrijeme Harriman bi dobacio: ‘Reci mu što mladi o svemu misle, Joe!’.

Po povratku u Ameriku, Biden je Titu napisao pismo zahvale u kojem stoji:

‘Dragi gospodine Predsjedniče, želim da se još jednom zahvalim za Vašu velikodušnu gostoprimljivost tokom moje nedavne posjete Jugoslaviji kao člana delegacije SAD-a na komemoraciji održanoj povodom tužne smrti Edvarda Kardelja. Lijepo je bilo s Vaše strane što ste me primili te sam veoma uživao u razmjeni naših stavova i mišljenja. Nadam se da ću imati priliku ponovno posjetiti vašu prekrasnu i zanimljivu zemlju nekim sretnijim povodom’.

Nije bilo povoda. Godinu dana kasnije Tito je umro, a Cartera i Bidena u odlasku na sahranu spriječila je izborna kampanja. Iako je bilo prijedloga da ispred SAD-a ode Kirk Douglas, omiljeni Titov glumac – kojeg je Tito želio vidjeti u filmu ‘Sutjeska’, ali je ulogu na kraju ipak dobio Richard Burton – solomonsko rješenje bilo je da Tita isprati gospođa Lillian Carter.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti