Šta bi se dogodilo kada bi nestao Mjesec?

Svaki dan osjećamo uticaj Mjeseca, ali jeste li se ikad zapitali šta bi bilo da ga nema

Udaljen oko 384.400 km od Zemlje, Mjesec je nama najbliže nebesko tijelo i prirodni satelit bez kojeg ne bismo mogli zamisliti naše nebo, ali i još puno toga.

Mjesec je nastao prije oko 4.5 milijardi godina, kada su se u svemiru sudarile komete. Uticaj ovog satelita svakodnevno osjećamo, ali – jeste li se ikad zapitali šta bi se dogodilo kada bi Mjesec nestao?

Kada bi Mjesec nestao, puno bi važniji bio način na koji bi nestao. Ukoliko bi ga uništila Zvijezda Smrti, a njegovi djelovi u klasteru lebdjeli u istoj orbiti, vjerovatno bi njegov uticaj na Zemlju ostao isti. Svakako ne bismo mogli uživati u prizorima punog Mjeseca, već bi umjesto njega još jače na nebu sjali oblaci prepuni rasprsnutih djelića. Ti djelići Mjeseca bi reflektovali solarnu svjetlost što se vjerovatno mnogim astronomima ne bi svidjelo, jer bi dalo potpuno novi izgled tamnom nebu, piše Discovery News.

Međutim, ukoliko bi se Mjesec u potpunosti uklonio, to bi itekako uticalo na gravitaciju i zauvijek poremetilo proces plime i oseke. To ne znači da bi plima nestala već da bi se voda sada kretala, odnosno pratila Sunce, što bi dovelo do svakodnevnih visokih plima na cijeloj planeti. Osim toga, zemljotresi bi bili uobičajena pojava kao i vulkanske erupcije. Dugoročno gledano, najgore što bi se moglo dogoditi je promjena putanje Zemljine ose.

Obzirom da Mjesec djeluje kao neka vrsta amortizera omogućavajući Zemlji da se neometano kreće, bez Mjeseca Zemlja bi se kretala poput Marsa. To bi prouzrokovalo ekstremne klimatske promjene, pa na našoj planeti gotovo da ne bi bilo uslova za život kakav sada poznajemo.

Dakle, bez Mjeseca, sadašnji nagib i putanja kojom Zemlja kruži bi od 22 do 25 stepena prešla na 0 do 85 stepeni, što bi značilo da više ne bismo imali godišnja doba. Ako bi se to i dogodilo, trenutne klimatske promjene koje se događaju uslijed globalnog zatopljenja bile bi minorne u usporedbi s klimom koja bi vladala Zemljom. Srećom, promjene se ne bi dogodile odmah, već bi to bio proces koji bi trajao milion godina.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti