Srušio Shakespeareovu kuću jer nije trpio turiste!

Oko 1610. veliki engleski književnik i pozorišni reditelj William Shakespeare navodno se povukao iz Londona i otišao u kuću u rodnom mjestu Stratford-upon-Avon, gdje je proveo ostatak života pišući pozorišne komade.

Ta kuća izgrađena je od drva i opeke, a zvala se New Place. Kada ju je Shakespeare kupio, bila je jedna od najvećih kuća u mjestu. Nakon Shakespeareove smrti 1616. naslijedila ju je njegova kći Susanna Hall, a zatim unuka Elizabeth Hall, nakon čega je postala vlasništvo porodice Clopton, koja ju je izgradila još 1483. godine. Početkom 18. stoljeća obnovljena je u opeci i kamenu. Godine 1756. novi vlasnik kuće, velečasni Francis Gastrell, izazvao je medijsku buru kada je posjekao murvu koju je navodno posadio Shakespeare. Tvrdio je da je to učinio kako bi smanjio vlagu u kući, ali izgleda da je pravi razlog bio taj da su mu dozlogrdili ljudi koji su je neprestano dolazili gledati.

Gastrell je postao omražen, a sumještani su za osvetu porazbijali prozore New Placea. Kasnije je odbijen njegov zahtjev da proširi vrt, a gradske su mu vlasti nametnule viši porez na imovinu. Bilo mu je dosta. Godine 1759. dao je porušiti kuću. Time je navukao mržnju sumještana te je morao napustiti grad. Međutim, nitko ga nije tužio na sudu jer tada nije bilo zakona o zaštiti istorijskih spomenika. Prvi takvi zakoni uvedeni su u Ujedinjenoj Kraljevini 1913. godine. Danas je mjesto gdje je stajala kuća vlasništvo fondacije Shakespeare Birthday Trust, a na njemu je posađen elizabetanski vrt.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti