Čvrste činjenice: Priča o NEIDENTIFIKOVANIM PODVODNIM OBJEKTIMA (NPO)

Dana 5. februara 1964. neidentifikovani podvodni objekt izazvao je potonuće američke jahte Hattie D.

Spašeni mornar Karl Jensen tvrdio je da se “nešto metalno i izduženo” sudarilo s jahtom. Svih 11 preživjelih članova posade, uključujući kapetana i njegovu suprugu, insistirali su na činjenici da je jahtu potopio neki “metalni predmet”!

Nekoliko mjeseci prije potonuća jahte, tehničari i radnici offshore naftne platforme Texas Tower II prijavili su neobičnu pojavu. U noći 12. septembra 1963. ugledali su neidentifikovani podvodni objekt na tri milje od tornja i zatražili putem radija da se na to područje pošalje brod američke obalne straže. Međutim, predmet je potonuo znatno prije nego što je brod stigao na lokaciju. Potraga za misterioznim objektom pomoću vazduhoplovstva nije dala nikakve rezultate. Ljudi na kuli (19 ljudi) razgovarali su o “blještavom reflektoru” na objektu i oblacima pare koji ga obavijaju. Te noći vidljivost je bila vrlo dobra, a čitav tim montera, uključujući i predradnika Patricka Lorena, najmanje 20 minuta posmatrao je manevre neidentifikovanog objekta! Prema službenim izvještajima, ovdje nije bilo brodova ni podmornica.

Dana 25. oktobra 1962. godine, Los Angeles Times objavio je članak naučnog kolumniste Marvina Milesa o “sovjetskim podmornicama”, koji sadrži priču o skiperu ribarske koćarice. 28. jula 1962. koćarica je bila šest milja jugoistočno od Evalona kada je, pred zoru, skiper primijetio niz stacionarnih svjetala u mraku. Brod je išao prema sjevernom dijelu ostrva Santa Clemente, a svjetla su se vidjela ravno ispred. Skiper je uzeo dvogled, podigao ga prema očima i bio izuzetno iznenađen. Ugledao je malu osvijetljenu platformu na kojoj su se kretale ljudske figure.

Skiper je takođe počeo promatrati misterioznu “podmornicu” kroz dvogled. Nakon toga su oba očevica rekla da je “platforma” nalikovala krmi podmornice. Pet navodnih “mornara” nešto je radilo: dvoje ih je bilo u bijeloj odjeći, još dvoje – u crnim pantalonama i bijelim košuljama, a jedan – “u nebeskoplavom padobranskom odijelu”. Posmatrači su zaključili da je bez sumnje ispred njih bila podmornica koja je ‘sjedila’ nisko u vodi. Nije imala identifikacione oznake, paluba je bila gotovo poplavljena vodom, a na krmi je bilo jasno prisutno okomito kormilo. Iznenada je “podmornica” dojurila do koče, pa je skiper morao oštro skrenuti da ne bi bio udaren. Projurila je pokraj ogromnom brzinom i brzo nestala iz vida. Najupečatljivije je bilo tiho klizanje neidentifikovanog podvodnog objekta i odsustvo buđenja iza njega! Istovremeno, vrlo moćan val udario je u koćaricu. Skiper je smatrao svojom dužnošću da se u vezi s tim apelira na pomorsku komandu, vjerujući da je susreo sovjetsku podmornicu na obali Sjedinjenih Država. Ali siluete stranih podmornica koje su mu pokazane uopšte nisu izgledale poput predmeta na koji je naišao. Vojni stručnjaci, izvršivši potrebne navigacijske proračune, došli su do zaključka da je “patriotska” poruka bila potpuno apsurdna.

Međutim, utvrđeno je da “podmornica” koju je skiper primijetio ima nevjerovatnu sličnost s brzim, neidentifikovanim podvodnim objektom koji su blokirali brodovi argentinske mornarice u luci Buenos Aires u junu 1959.

Blokirani objekt bio je srebrnast i izgledao je poput ogromne ribe. Međutim, imao je vrlo visok vertikalni stabilizator. Ronioci su uspjeli dobro vidjeti ovaj objekt, ali ga nisu uspjeli identifikovati sa podmornicom.

Tajanstveni incident dogodio se 1. septembra 1968. Istraživački brod “Akademik Kurchatov” zanosio je u jugoistočnom dijelu Tihog okeana u blizini obale Južne Amerike …

S vremena na vrijeme, naučnici stavljaju instrumente i uređaje preko palube u istraživačke svrhe. Na debelim čeličnim kablovima srušili su se termometri, radiometri, mreže od planktona, donje grabe, cijevi za zemlju i slična oprema. Iskusni operateri bili su na vitlima, vrijeme je bilo lijepo, ništa nije nagovještavalo vanredne situacije. Međutim, tada se dogodilo nešto neobjašnjivo. Kad je jedan od instrumenata dosegao dubinu od 500 m, kabl je iznenada otišao u stranu, kao da ga je neko povukao, i popustio! Uređaj se pokvario! Ta se situacija događa, ali gotovo uvijek prilikom podizanja – zbog velike napetosti kabla. I ovdje – dok se spuštate, na prilično umjerenoj dubini, s izuzetno malim opterećenjima! Minut kasnije, odsječeni su debeli kablovi s cijevi za zemlju i donjim grananjem. Prekid tri kabla odjednom! Niko se od okeanologa nije sjetio takve avanture u 20 godina plovidbe. Kad su viseći kablovi podignuti na palubu, razočarani istraživači imali su čime da se iznenade: na mjestu litice svi su vidjeli dvometrasti komad blještavog sjaja! Bilo je to kao da je neko presjekao kabl ogromnom testerom. Nevjerovatno, ali nije bilo moguće objasniti šta se događa …

Takvi incidenti, uzeti zajedno, zaista stvaraju utisak o aktivnosti nekih inteligentnih sila. Tradicija ih povezuje s neidentifikovanim letećim objektima, za koje se vjeruje da djeluju jednako slobodno u atmosferi, svemiru i u vodenim dubinama. Slučajevi citirani u člancima sugerišu moguće postojanje inteligentnih sila u okeanskim dubinama, koje se manifestiraju na tako osoben način. Ovo gledište dijeli i američki istraživač profesor Ivan T. Sanderson, koji već dugi niz godina razvija hipotezu o podvodnoj civilizaciji. Međutim, ovo pitanje, kao i niz sličnih, još nema konkretan odgovor …

Izvor: iia-rf.ru

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti