Speleološki dragulj: Pećina Dugovještica duža od 10.000 metara

Pećina Govjestica ili – kako je zovu mještani – Dugovještica udaljena je od centra opštine Rogatica 21 kilometar i nalazi se u kanjonu rijeke Prače, odakle je i ulaz u pećinu, a duga je 9.682 metra i još je u fazi istraživanja.

U blizini ove pećine nalazi se Mračna pećina ili Ban stijena na udaljenosti manjoj od jednog kilometra, a treća pećina je Golubovićka, kojoj se može prići iz pravca rogatičke Mjesne zajednice Stjenice, što sve ukupno čini pravi kompleks pećina na jednom manjem prostoru.

Direktor rogatičke Turističke organizacije Nebojša Golić ističe da Govjesticu istražuju od 2010. godine, a u ovoj godini istraživačima su se prodružili speleolozi iz Italije, kao i iz Mostara, Banje Luke, Sarajeva i drugih mjesta…

Prema nezvaničnim informacijama vjeruje se da je ova pećina duža od 10.000 metara!

Unutar pećine Govjestice ima više manjih jezera i jedan potok koji ponire prije jezera i ponovo izvire destak metara od rijeke Prače.

Taj potok nikada ne presušuje. Ulaz u pećinu Govjesticu visok je 12 metara i širok osam metara.

Unutar pećine je “dvorana” veličine fudbalskog igrališta – duga stotinjak i široka pedesetak metara.

U pećini ima stubova od ukrasa stalaktita i stalagnita koje ni više ljudi ne bi moglo da obujmi rukama. Stubovi su sačinjeni od kvarca bijelog i žutog i od krečnjaka, te drugih ukrasa koji podsjećaju na inje i snijeg.

Integralni članak pročitajte na: http://www.oslobodjenje.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti