Recite NE i mislite na sebe: Kada treba da budemo sebični na poslu?

Iako je timski duh najpoželjnija osobina u vašem CV-ju, nekada jednostavno morate zaboraviti na ovo i grabiti naprijed

Biti timski igrač u svojoj firmi je stvarno odlična stvar, ali postoje neke teme ili neki trenuci kada je više nego neophodno da budete sebični kako biste napredovali u karijeri.

career

Na kraju, ko u principu brine o vašoj karijeri, vi ili vaš šef, vi ili vaš HR menadžer, vi ili vaš savjetnik za karijeru? Ističu se tri slučaja kada vi kao zaposleni treba da se zauzmete za sebe.

Svakodnevni posao

Vjerovatno ste nekad izvršavali neki zadatak koji vam baš nije u “opisu posla”. Ako takve poslove radite neki duži period, to može da vam ugrozi karijeru. Takvi zadaci mogli bi uzrokovati da ne napredujete u onom “poslu za koji ste plaćeni”. Zato budite spremni da menadžeru koji je sklon tome da vam takve zadatke daje, odlučno kažete “NE!”, ali fino i sa dobrim razlogom.

Koliko ste plaćeni?

Da li možete da zamislite situaciju kako vam prilazi vaš menadžer za ljudske resurse i kaže vam kako misli da ste malo plaćeni i želi da to reguliše. Nemoguće, jel da? Ako ne preuzmete inicijativu po pitanju svoje plate, uvijek ćete biti slabije plaćeni od ostalih. Iako menadžeri pitanje plata standarno odlažu za kraj godine i poslije evaluacije zaposlenih, to ne mora da znači da je to i jedino vrijeme kada sa njima možete razgovarati o tom pitanju.

Za koga radite?

Biti dio sektora koji je loš ili koji ima lošeg šefa može na duge staze da bude ozbiljna prepreka u vašoj karijeri. Nijedan menadžer vam nikad neće reći da možete da pređete u drugi sektor, prvo iz razloga što vas treba u timu, a drugo zato što ni ne misli da je upravo on najslabija karika u timu. Razmišljajte o premještaju. Posebno ako volite kompaniju u kojoj radite. Najbolje vrijeme za to je kada završite jedan zadatak ili ste na njegovom kraju. Najlakši način za to je jednostavno prići menadžeru koji vodi sektor koji vas interesuje.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti