Sovjetski majstori fotoshopa: Kako je Staljin brisao ličnosti sa fotografija, ali i iz istorije

Propaganda i cenzura stare su koliko i sama politika, a u slučaju Sovjetskog Saveza, režim je često pribjegavao i “uljepšavanju” fotografija.

Mnogo prije nego što je iko mogao da zamisli postojanje kompjutera, a kamoli programa za izmjenu fotografija, rani majstori “fotoshopa” u Sovjetskom Savezu su to već uveliko radili.

I dok su stručnjaci u Americi svoje vještine koristili u filmskoj industriji, u Sovjetskom Savezu su radili za nešto drugačiju vrstu propagadne mašinerije poznatije kao država.

Oni nisu samo pravili zvanične fotografije, već su se vraćali na stare i izmijenjivali ih u skladu sa trenutnim potrebama režima.

“Kao njihove kolege u Hollywoodu, retušeri fotografija u SSSR-u provodili su i po nekoliko sati uljepšavajući fotografije”, kaže David King u uvodu svoje knjige “Komesar nestaje: Falsifikovanje fotografije u Staljinovoj Rusiji”.

“Staljinovo nesavršeno lice posebno je zahtjevalo izuzetne vještine profesionalaca. Međutim, tokom Velike čistke, poznatije još kao i Veliki teror (niz kampanja političke represije i progona koji su se dešavali u Sovjetskom Savezu u periodu 1936-1938) pojavila se nova tehnika obrađivanja fotografija. Pored fizičkog uništavanja Staljinovih političkih protivnika od strane tajne policije, nova tehnika retuširanja podrazumijevala je brisanje njegovih protivnika i sa svih fotografija.”

Koristeći alate koji danas, naravno, izgledaju izuzetno primitivno, sovjetski “fotoshoperi” su činili da nekada poznate osobe nestanu i stvarali fotografije koje su predstavljale Staljina kao “jedinog pravog prijatelja, druga i nasljednika Lenjina, vođe Boljševičke revolucije i osnivača SSSR-a”. Sve to zahtjevalo je ozbiljnu spretnost sa skalpelom, ljepkom i Air-Brushom.

Na taj način Josif Staljin je mogao da naredi da se iz istorije izbrišu svi oni drugovi koje je smatrao nelojalnim i koji bi obično bili i pogubljeni zbog toga. Neki od takvih su Nikolaj Ivanovič Ježov, sovjetski političar i obavještajac, najpoznatiji kao direktor NKDV-a (sovjetska tajna policija), Nikolaj Antipov, narodni komesar, Sergej Kirov, jedan od najistaknutijih političara SSSR-a.

Ova praksa nastavila se i u Sovjetskom svemirskom programu. Kosmonauti koji su privremeno izbrisani iz istorije su Valentin Bondarenko, koji je poginuo u požaru tokom vježbe i Grigorij Neljubov koji je izbačen iz programa zbog nedoličnog ponašanja, a kasnije je “izvršio samoubistvo”.

Za Staljinom nije zaostajao ni drugi komunistički diktator, Mao Ce-tung koji je takođe s fotografija brisao ljude koji su mu pali u nemilost.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti