Slovenka koja je plakala kada je napustila zadnji kongres SKJ: “Do kraja života žaliću što smo na takav način izgubili Jugoslaviju”

Delegacija SK Slovenije napustila je 14. Kongres SKJ 22. januara 1990, jer su svi njihovi prijedlozi za reorganizaciu partije odbijeni

Taj čin označio je i formalni kraj Saveza komunista Jugoslavije jer su za slovenačkim delegatima kongres napustili i delegati iz Hrvatske predvođeni Ivicom Račanom. Sve ostalo je bezbroj puta ispričana istorija. Odlaskom slovenačkih delegata sa partijskog kongresa raspale sve integracione veze federacije.

“Do kraja života žaliću što smo na takav način izgubili Jugoslaviju, koja se usudila pokazati drugačiji put”, rekla je Sonja Lokar ranije za slovenačke medije.

RTS je snimio dokumentarni film o ovom događaju u kojem je govorila i Lokar.

“Apsolutno mi je bilo jasno da nemamo izbora, da je to momenat kada se raspada nešto što je bilo istorijski izuzetno važno za ovaj prostor, za cijelu regiju. Plakala sam jer toliki su ljudi izginuli za to, u mojoj porodici imam ljude koji su stradali zato što su išli u partizane. Nisu to stvari koje možete tek tako preći preko njih, sve mi je to prošlo kroz glavu”, rekla je Sonja Lokar u dokumentarnom filmu posvećenom ovom događaju.

Izvor: novidani.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti