SLIČNO KAFI: Napravite napitak od ove BILJKE i riješite se NADUTOSTI!

Nema ljepše slike nego kada dođe proljeće, a na livadama se pojave zlatne glavice maslačaka. Ova samonikla biljka koja je rasprostranjena u našim krajevima u sebi krije brojna ljekovita svojstva

masl1

Osim što je odličan izvor vitamina i minerala, svojim ljekovitim i gorkim materijama maslačak pomaže u detoksikaciji organizma.

Dragocjena biljka odličan je čistač jetre i krvi. Pomaže kod nadutosti i preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Svaki dio ove biljke ima koristi za naše tijelo, ali korijen je najbogatiji mineralima.

Maslačak je poznat po svome stimulirajućem efektu koji ima za probavni sistem i jetru. Njegov gorak okus pomaže u produkciji probavnih tečnosti i zato stimulira prirodni proces detoksikacije u organizmu.

Osim što se od maslačka može napraviti čaj, malo je poznato da jednako tako možete od njega napraviti i ”kafu”. Taj napitak ne sadrži kofein, ali ima bogat, tamni ukus koji je jako sličan kafi. Odličan je izbor za one koji imaju problema s probavom. Ujedno, sadrži više prirodnih vitamina nego biljka kafe.

Kako napraviti kafu od maslačka:

Sastojci

1 kašičica praha od korijena maslačka

1 šoljica vode

1 štapić cimeta

Priprema: Korijen ispecite u peći, zatim ga ohlađenog sameljite u mlinu za kafu a on će na kraju ličiti baš na prah od kafe.

U vruću vodu dodajte prah od maslačka i cimet i stavite na vatru sve dok voda ne zakipi. Zatim smanjite vatru i pustite da se tako kuha pet minuta. Napitak treba da poprimi tamnu boju. Procjedite ”kafu” u šoljicu, dodajte malo mlijeka i uživajte.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti