ŠKRTAC IZ OMAHE: Najuspješniji svjetski investitor živi vrlo skromno, a djeci će oporukom ostaviti – sitniš!

Životna priča američkog investitora, industrijalca i filantropa Warrena Buffetta po mnogočemu je osebujna.

Glavni dioničar, predsjednik i izvršni direktor multinacionalne holding kompanije “Berkshire Hathaway”, trenutno sedmi najbogatiji čovjek na našoj planeti, ni u devedesetoj godini ne posustaje od poslovnih podviga, a premda je “težak” više od stotinu milijardi dolara, njegovi bližnji ne mogu se nadati kako će zagristi u veći dio financijskog kolača: obećao je da će, preko fondacije Billa i Melinde Gates, nakon smrti 99 posto bogatstva podijeliti humanitarnim udruženjima. Nasljednici neće profitirati ni za života – o Buffettovoj škrtosti ispredaju se brojne urbane legende.

Donosimo zanimljivosti o legendarnom “proroku iz Omahe”!

1. Sin berzovnog mešetara i političara Howarda Buffetta i Leile Stahl, rođen je 1930. godine u Omahi, najvećem gradu američke savezne države Nebraske. Roditelji su se upoznali na lokalnom univerzitetu, kad su zajedno radili esej. Još kao dječak, bio je fasciniran brojevima i imao nos za posao: prodavao je osvježavajuća pića od vrata do vrata, zarađivao na kartama za konjske utrke i radio u djedovom dućanu mješovite robe.

2. Imao je nepogrešiv instinkt za ulaganje: upravo mu je talent za kupovanje pravih dionica u pravo vrijeme omogućio da ostvari basnoslovno bogatstvo. Od prve malo veće zarade kupio je trideset hiljada dolara vrijednu montažnu kuću u Omahi – u njoj i danas živi, uprkos bogatstvu stečenom u međuvremenu!

3. Tokom godina, “okrenuo” je milijarde s vrlo niskim ulozima, bez ikakvih insajderskih informacija i protekcije. Za  razliku od većine investitora, nije ulagao u  posao koji ne razumije, što objašnjava činjenicu da ne posjeduje ni jednu dionicu informatičkih firmi. Jedan od njegovih najpoznatijih citata jest onaj da “rizik dolazi kad ne znaš šta radiš”. Iako je po pitanju biznisa vrlo strog, prati ga reputacija da igra pošteno, bez udaraca ispod struka, ljigavih advokata koji prijete tužbama i inih sredstava uobičajenih u poslovnom svijetu.

4. Većina današnjih milijardera izgradila je poslovna carstva zapošljavajući hiljade ljudi i otvarajući poslovnice u zemljama Trećeg svijeta (zbog smanjenja troškova i povećanja profita), ali ne i Buffett. Njegova kompanija, “Berkshire Hathaway”, dugi niz godina je na platnoj listi imala samo – trinaestero ljudi! Buffett ju je svojevremeno vodio praktički sam, čime je uštedio desetke milijardi dolara.

5. Njegova poduzetnost i organizacijske sposobnosti primjetne su i na privatnom planu. Naime, uspio je živjeti gotovo trideset godina s ljubavnicom, a pritom ostati oženjen! Susan, bivša kabaretska pjevačica s kojom se oženio 1952. i koja mu je rodila troje djece, kćer Susie i sinove Howarda i Petera, iselila se iz Buffetova doma 1977. godine, kad se u nju uselila tajkunova ljubavnica Astrid Menks. Zanimljivo, upravo je Susan upoznala supruga s Astrid te ostala s njom u prijateljskim odnosima nakon što joj je ova “otela” goru polovicu! Susan se nikad nije službeno razvela od Buffetta. Preminula je 2004. godine, a dvije godine kasnije Astrid je postala gospođa Buffett.

6. Jedan od najvećih filantropa svih vremena šokirao je okolinu kad se pohvalio da će djeci oporukom ostaviti tek poneki miliončić. Kad su ga upitali zašto je tako učinio, odgovorio je: “Ja sam krenuo od nule!”. Da priče o njegovoj škrtosti prema bližnjima nisu pretjerane, svjedoči sljedeći podatak: rođenoj kćeri svojevremeno je posudio dvadeset dolara za aerodromsku garažu, zatražio od nje priznanicu, a nekoliko dana kasnije došao po svoj ček. Uz kamate, naravno!

7. Ne štedi samo na članovima porodice, već i na samome sebi. Svijetom hoda u jeftinim demodiranim odijelima, ne posjeduje limuzinu niti privatnog vozača, a najčešće se hrani po fast-food restoranima. Nezdravu hranu obilno zalijeva “Coca-Colom” – svojevremeno je priznao da dnevno popije barem petnaest limenki toga gaziranog napitka (možda na ovu priču ipak treba uzeti u obzir činjenicu da je Buffett jedan od glavnih dioničara “Coca-Cole”).

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti