Silvana: Jedan od najljepših ženskih glasova YU narodne pjesme (FOTO & VIDEO)

Silvana Armenulić (rođena kao Zilha Bajraktarević; 18. maj 1939, Doboj, Bosna i Hercegovina – 10. oktobar 1976, Kolari, Srbija), jugoslovenska je interpretatorka novokomponovanih narodnih pjesama i sevdalinki. Bila je treće od desetoro djece poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Započela je da pjeva vrlo rano. Nakon što je brzo postigla uspjeh kao istaknuta pjevačica u svojoj sredini, preselila se u glavni grad nekadašnje Jugoslavije Beograd u potrazi za boljim mogućnostima ostvarenja njene pjevačke karijere. Ubrzo po dolasku uzela je scensko ime Silvana po italijanskoj glumici Silvana Mangano.

silv2

Bila je udata za tenisera Radmila Armenulića sa kojim je 1964. dobila kćerku Gordanu. Njena karijera je istovremeno doživjela veliki uspjeh, a ona je postala jedna od najuspješnijih folk zvijezda u SFRJ. To je dovelo do brojnih i veoma uspješnih pjevačkih angažmana u cijeloj zemlji, a kasnije i do nastupa u popularnim TV humorističkim serijama i filmovima. Nažalost, njen život i karijera bili su kratkog vijeka. Umrla je u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojom sestrom Mirjanom (Mirsadom) Barjaktarević. Njene pjesme se pamte i izvode i danas.

silv3

Silvana Armenulić je jedna od legendi koja je svojim talentom ostavila trag ne samo u muzici nego i u glumi. Bila je popularna na području cijele bivše Jugoslavije, a mnogo puta je snimala duete s poznatim izvođačima: Aleksandrom Trandafilovićem (A što ti je mila kćeri jelek raskopčan, Ima dana), Cunetom Gojkovićem (Gdje si, da si moj golube, Kad u jesen lišće žuti), Arsenom Dedićem (Život teče, Sve bilo je muzika), Slavkom Perovićem (Krčmarice, daj mi vina; Kada smo se sreli prvi put; Katerina; Dođi, neznanko draga).

silv4

Pjesma “Šta će mi život” Tome Zdravkovića, koju je otpjevala u TV seriji “Ljubav na seoski način”, postala je megahit, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački “Jugoton”, prodata je u – za to vrijeme – nevjerovatnih 300.000 primjeraka.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti