SFRJ nastavlja živjeti u kafanama: Evo kako to danas izgleda (FOTO)

Jedna od stvari bez koji prosječan Jugosloven bar s vremena na vrijeme nije mogao bila je – kafana!

Toliko godina poslije, jedna posebna vrsta nostalgije je neke ljude inspirisala da svoje ugostiteljske objekte urede u YU stilu i nazovu prigodnim imenima. Tako su svoja vrata gostima otvorile kafana “Jugoslavija”, caffe “Tito”, restoran “Kaj Maršalot” i mnogi drugi.

Kafana “SFRJ” (Beograd) namijenjena je svima koji su voljeli nekadašnju Jugoslaviju, živjeli u njoj, ili širom otvorenih očiju slušali priče starijih o dobrim starim vremenima. Kafana za sve koji sebe smatraju Jugonostalgičarima i koji se i dan danas nakon dvije decenije sa osmijehom na licu rado sjećaju vremena kada je vladalo bratstvo i jedinstvo.

Kafana je ujedinila sve bivše republike nekadašnje SFRJ i svakoj ponaosob poklonila jedan sto. Ovdje ćete se makar u mislima vratiti na sve ono što je Jugoslavija nekada bila. Vrata kafane SFRJ širom su otvorena ljudima dobre volje svih generacija.

Kafana “Jugoslavija” (Kragujevac). Odmah na ulazu pogled pada na ogromnu trobojku sa crvenom petokrakom na ogradi separea. Šank sa desne strane, karta velike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa lijeve. Drug Tito se sa sa svih strana nadnosi sa uramljenih fotografija i tapiserija. Nasmijani konobar u uniformi Titovog pionira pozdravlja stisnutom pesnicom. Na stolovima su retro karirani stolnjaci.

Caffe “Tito” (Sarajevo) je smješten u prostoru nekadašnjeg skladišta. Kao dio vanjskog dijela kafića može se vidjeti postavka nekih od eksponata iz nekadašnjeg Muzeja revolucije o kojima je brigu i održavanje uz 24-satni nadzor preuzeo baš ovaj kafić.

Sve to podrazumijeva i farbanje eksponata, čišćenje atrija i održavanje muzejske web stranice. Kada smo posljednji put provjeravali, WiFi šifra kafića je bila “Neretva1943” – prava partizanska.

“YU” caffe (Sarajevo). Enterijer “YU” caffea inspiriran je zlatnim vremenima bivše Jugoslavije. Atmosferu upotpunjavaju neprolazni jugoslovenski muzički hitovi.

Restoran “Kaj Maršalot” (Skoplje). Restoran “Kod Maršala” je popularno mjesto jer kako kažu posjetioci nudi najbolju hranu u gradu po niskim cijenama – kao nekada u Jugoslaviji. Možda se poneki stranac i načudi slikama Lenjina, Marksa, Tita koje su ukrasile zidove restorana, ali većina ih ode zadovoljna i sa lijepom uspomenom.

Kafana “Maršal Tito” (Novi Sad). Na prednjem staklenom dijelu ulaza u kafanu su nacrtane tri petokrake, a na jednoj od njih je karakterističnim i dobro poznatim slovima ispisan Titov autogram. Mnogi zastanu da se fotografišu ovdje, ako ništa bar iz inata prilikama u kojima danas životare.

Više informacija o ovim mjestima možete lako pronaći na internetu. Ako vas put nanese u ove gradove, potražite ih i osjetite malo nostalgične atmosfere sa lijepim sjećanjem na nekadašnju državu.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti