San Galgano, Italija: Istinita priča o legendarnom maču u kamenu iz 12. vijeka (FOTO)

Tridesetak kilometara jugozapadno od Siene, u brdima Toskane, nalaze se ostaci drevnog cistercitskog samostana. Jedna od kapelica čuva možda i najposebniju srednjovjekovnu relikviju: mač svetog Galgana Guidottija.

Kad turisti posjećuju Sienu te se pitaju šta još osim predivnih brda i vila mogu posjetiti, odgovor je svakako “posjetite mjesto Chiusdino” zbog veličanstvene srednjovjekovne arhitekture, opernog festivala na otvorenom i pogledajte pravi mač u kamenu.

Da: mač svetog Galgana ukopan je u stijenu i čuva se u kapeli Mintesipi u Chiusdinu.

Život svetog Galgana nedavno je opisao italijanski akademik Mario Moiraghi, načinivši istorijsko-literarnu studiju uspoređujući istoriju ovoga sveca sa legendama o Parsifalu i Arturu. U svojoj knjizi “L’ enigma di san Galgano”, iznio je otkriće kako je legenda o kralju Arturu o maču u kamenu nadahnuta upravo ovom toskanskom stijenom. Sveti Galgano rodio se oko 1148., a umro 1181. godine – mnogo prije ‘Merlina’ kojeg je u 13. vijeku napisao Robert de Boron. Moiraghi je uz pomoć naučnika sa Univerziteta iz Pavie dokazao kako mač datira iz 12. vijeka.

Dakle, “Italijanski Excalibur” je autentičan! No kako je nastao?

“Otkriti starost metala vrlo je težak zadatak, ali možemo potvrditi kako sastav metala i stil izrade odgovaraju vremenu nastanka legende”, objašnjava Luigi Garlaschelli sa Univerziteta iz Pavie. “Uspjeli smo odbaciti sumnje onih koji su tvrdili kako je riječ o krivotvorini.”

Dubinskom radarskom analizom otkriveno je kako je ispod mača šupljina (2m x 1m) koja je služila kao mjesto ukopa i u kojoj je vjerovatno kraljevo tijelo.

Karbonski test potvrdio je kako dvije mumificirane ruke iz iste kapele takođe potiču iz 12. vijeka. Legenda kaže kako je svako ko je pokušao izvaditi mač ostao bez ruku.

“Mač koji je ukopan u stijenu postaje krst; to je pravi simbol hrišćanskog života – pretvaranje nasilja u ljubav”, kaže profesor Moiraghi.

Galgano, sin nepismenog feudalca, bio je poznat po svojoj aroganciji, sebičnosti i traženju nevolja sve dok nije susreo sv. Mihaela koji ga je pozvao na promjenu života.

Ne dvoumeći se, Galgano je odlučio postati pustinjak. Dok se penjao na brdo na kojem se želio posvetiti kontemplaciji, glas mu je rekao kako mora ukloniti sve tragove razuzdanosti, na što je svetac odgovorio kako bi bilo lakše zariti mač u stijenu nego to učiniti.

Kad je to pokušao i dokazati, na njegovo iznenađenje mač je s lakoćom probio stijenu. Ugledavši to, Galgano je pao na koljena i čitav život kao pustinjak proveo u molitvi. Četiri godine nakon smrti proglašen je svetim, a na mjestu mača u kamenu 1189. godine podignuta je kapela “Rotonda della Spada”.

Izvor: bitno.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti