Samo 3 dana mi je trebalo da ODVIKNEM dijete od stalnog BULJENJA u TV, evo kako sam to uspio!

Možda i vama nekad zatreba!

tv

Savremeni način života uzima danak pa djeca sve više vremena provode ispred televizora.

Gledanje televizije je omiljena aktivnost djece koja “gutaju” televizijski program koji im je postao zamjena za igru i druženje, kako sa vršnjacima tako i sa prezauzetim roditeljima.

Umorni roditelj koji se na društvenoj mreži Reddit potpisao kao Iwanttosleep8hours (“želim da spavam 8 sati”) ispričao je kako se gledanje jedne epizode omiljene emisije pretvorilo u pravu ovisnost za TV-om kod njegovog djeteta.

– Sramota me je da ovo priznam, ali moje dijete je postalo ovisno o TV-u. Počelo je sa njegovim buđenjem u 4:00 ili 4:30 svakog jutra i to je bio jedini način da ostane miran. Uskoro je moj dvogodišnji sin počeo stalno da pita da mu upalimo TV i briznuo bi u plač ako bismo ga odbili.

Kleli smo se da ćemo od sutra da prstanemo da mu puštamo TV, ali svaki umoran i neispavan roditelj će razumijeti kada kažem da bih uradio sve samo da moje dijete bude mirno i da ja mogu da spavam.

Međutim, morali smo da smislimo neku strategiju i riješimo problem. Jednog jutra nismo mogli da nađemo daljinski i tražili smo ga desetak minuta dok on nije odustao i riješio da doručkuje. Slijedećeg dana sam odlučio da sakrijem daljinski. Tražili smo ga ponovo i uskoro je on opet odustao bez svađanja. Trećeg jutra TV nije bila prva stvar koju je tražio.

Iznenađujuće je kako se brzo odvikao, kao i kako se brzo djeca navuku na TV. Sada je mnogo bolji nego prije, želi da istražuje svijet oko sebe i da se igra sa igračkama i ljubimcima umjesto da bulji u ekran. Spavao sam do 7:00 po prvi put posle mnogo vremena, napisao je ovaj korisnik.

Budite oprezni sa djecom i gledanjem televizije jer ona ima svojih čari i privlači ih. Na žalost, danas je većina roditelja prezauzeta i nemaju vremena da se igraju sa djecom pa im umjesto toga dozvoljavaju gledanje televizije do mile volje. Tako prave kardinalnu grešku zbog koje kasnije oni ispaštaju.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti