Ruski satelit bilježi nepoznate fizičke pojave u Zemljinoj atmosferi

Ultravioletni teleskop postavljen 2016. godine na ruski satelit “Lomonosov” zabilježio je u Zemljinoj atmosferi jake svetlosne “eksplozije” čija priroda još uvijek nije objašnjena, izjavio je za Sputnjik direktor Instituta za istraživanje nuklearne fizike Moskovskog državnog univerziteta Mihail Panasjuk.

“Pomoću teleskopa smo uspjeli da dobijemo značajnije rezultate nego što smo očekivali. Čini se da smo naišli na nove fizičke pojave. Zasad ne znamo kakva je njihova fizička priroda. Na primjer, za vrijeme leta ‘Lomonosova’ na visini od nekoliko desetina kilometara nekoliko puta smo zabilježili svjetlosnu ‘eksploziju’ ogromne jačine. A ispod nje je sve bilo čisto, nije bilo nikakvih munja i oblaka! Ostaje pitanje šta ju je izazvalo”, objasnio je Panasjuk.

On je naveo da se čitava atmosfera Zemlje sjaji izlivima ultraljubičastog zračenja, od kojih su neki poznati naučnicima – to su vatrenjaci (električna pražnjenja u mezosferi i termosferi) i vilenjaci (veliki bleskovi u gornjem dijelu grmljavinskog oblaka).

Svemirski brod “Lomonosov” proizvela je korporacija VNIIEM po nalogu Moskovskog državnog univerziteta. Satelit je u orbitu izvela raketa-nosač “Sojuz 2.1a” u aprilu 2016. tokom prvog lansiranja sa kosmodroma “Vostočni”.

“Lomonosov” proučava prolazne svjetlosne pojave (kratke bljeskove) u gornjem dijelu Zemljine atmosfere i karakteristike zračenja Zemljine magnetosfere. Njegova težina je 625 kilograma. Satelit je opremljen svemirskim teleskopom za mjerenje energetskog spektra i hemijskog sastava kosmičkih zraka ekstremno velikih energija iz orbite blizu Zemlje. Osim toga, na njemu su ugrađeni instrumenti za istraživanje kosmičkih gama-zračenja i obližnje Zemljine magnetosfere.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti