Kod Belog Manastira pronađeno selo i grobovi iz 2000. godine p.n.e. (VIDEO)

Za područje Starog Sela sjeverno od Belog Manastira, znalo se da je bogato arheološkim nalazima, no ostaci iz čak 4 vremenska razdoblja izuzetna su rijetkost

Arheološka senzacija kod Belog Manastira! Tokom izgradnje nove obilaznice – pronađeni su ostaci naselja iz čak 4 razdoblja – od bakarnog doba pa sve do početka novog vijeka. Tako bogatim nalazištem – arheolozi su iznenađeni.

Ispod površine buduće belomanastirske obilaznice otkriveno je groblje na redove iz kasne antike. U 29 grobova arheolozi osječkog Arheološkog muzeja i zagrebačkog Instituta za arheologiju pronašli su pravo bogatstvo.

– U grobovima smo pronašli ostatke nošnji, od naušnica, prstenja, fibula tj. kopči, novac koji je bio priložen kao zalog za drugi svijet, rekao je Tomislav Hršak, direktor Arheološkog muzeja Osijek.

Za onaj se svijet u grobove stavljala hrana i piće u staklene i keramičke posude.

– Pronašli smo groblje jedne ruralne zajednice jer zapravo znali smo kako vojska živi i kako se sahranjuju, ali nismo znali kako žive i kako svoje pokojnike ukopavaju ljudi koji su ih zapravo hranili i proizvodili sve one namirnice za hiljade vojnika koji su tu bili stacionirani tokom 4. vijeka, pojasnio je Marko Dizdar, direktor Instituta za arheologiju u Zagrebu.

Pronađen je i grob majke s malim djetetom. Ukopani su u zgrčenom položaju, najvjerovatnije u eneolitiku. Ostaci naselja iz bakarnog doba, antike, kasnog srednjeg vijeka i razdoblja novog vijeka pokazuju izuzetnu infrastrukturu i porodično organizovano naselje – zemunice, jame, peći te nekoliko objekata iz Osmanlijskog carstva koji se rijetko pronalaze.

Ovo će istraživanje, slažu se arheolozi, dati novu arheološku sliku, ne samo Baranje nego i cijele istočne Hrvatske.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti