Ruševine Marcahuasi: Čudne stijene koje nalikuju na ljudske glave (VIDEO)

Na planinama Anda postoje čudne stijene poznatije pod nazivom ruševine Marcahuasi.

Zbog svog nevjerovatnog oblika, čini se da su stijene isklesane ljudskom rukom, a njihov neobični reljef nalikuje na ljudske glave. Jedan vrh izgleda poput crne kopije egipatske sfinge. Vrlo lako je moguće da su ove stijene rezultat prirodne erozije, nestašluka prirode, no postoje ljudi koji ne misle da je takvo šta moguće.

Postoji teorija koja kaže da su stijene namjerno oblikovane kao ljudske glave, a isklesali su ih pripadnici nepoznatog naroda. Teorije o nepoznatom narodu idu toliko daleko da uključuju vanzemaljce i magične moći.

Jedna od popularnijih teorija dolazi od arheologa koji tvrdi da je ovo područje izgradila biblijska civilizacija nazvana Masma, čiji je narod putovao do Perua te u stijenama izrezao imitacije čuda koje su vidjeli u Egiptu. Njegova je teorija, međutim, proizašla iz sna kojeg je sanjao i u kojem je sve to vidio.

Čak i da ove stijene nisu izgradili pripadnici nekog nepoznatog ili biblijskog plemena, još uvijek je otvoreno pitanje je li erozija mogla napraviti ovakve oblike ili su ipak izrađeni ljudskom rukom. Koji god odgovor bio tačan ruševine Marcahuasi sasvim su sigurno umjetničko djelo nepoznatog autora.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti