RTANJ: Mistična srpska piramida – planina izgrađena još u praistoriji nama nepoznatom tehnologijom

Rtanj je planina za koju slobodno možemo reći da spada u najljepše i najzanimljivije planine u Srbiji.

rtanj

Pogled sa samog vrha Rtnja po lijepom vremenu dopire do Avalskog tornja a osim prelijepog pogleda, Rtanj obiluje i prirodnim ljepotama, šumama, izvorima, ljekovitim biljem i čistim vazduhom.

Rtanj su ranijih godina posjećivali uglavnom planinari, sakupljači ljekovitog bilja i zaljubljenici u lov. Nakon 2012. godine, Rtanj postaje zanimljiv mnogo široj strukturi gostiju, od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti do onih koji vjeruju u teorije zavjere i očekuju da na Rtnju vide vanzemalljce i leteće tanjire.

Mada, možda nije istražena za javnost, sigurno je u tajnosti istažena od mnogih domaćih “posebnih ljudi” kao i stranaca koji nekontrolisano, kao “obični turisti”, dolaze na Rtanj. Čak je i Adolf Hitler u svoje vrijeme pokazivao veliko interesovanje za Rtanj, a to sigurno nije bilo zbog prirode oko njega.

Utvrđeno je da unutar ove planine postoje ogromne podzemne prostorije, a speleolozi su već pronašli više od 17 važnih pećina i odaja ispod zemlje. Utvrđeno je da je na južnoj i sjeverozapadnoj strani planine, ispod vrha Šiljak locirana oko 450 metara visoka šupljina romboidne osnove. Njene stranice dugačke su 250 i 500 metara. Ovaj ogromni podzemni prostor, zauzima istu onu poziciju na kojoj se, na već istraženim piramidama, najčešće nalaze rezonantne komore.

Veliki vertikalni tunel, koji su istraživači prozvali Dimnjak, vodi duboko u utrobu planine, odakle ka površini izlazi izuzetna količina orgonske energije.

Sasvim je jasno da građevina sa ovakvim svojstvima nije mogla nastati kao rezultat prirodnih procesa, nego je to vještačka građevina nastala pažljivim planiranjem njenog oblika i lokacije, izgrađena još u praistoriji nama nepoznatom tehnologijom.

Od podnožja Rtnja do vrha Šiljak ima 1565 metara. Na “energetskom nalazištu Vrelo” za koje se vjeruje da posjeduje blagotvorno djelovanje prirodnog magnezijuma može se vidjeti sve veći broj  turista koji dolaze da se relaksiraju i “napune baterije” u organizmu. Pored mnogih vjerovanja u mistične moći Rtnja, nauka priznaje da na Rtnju postoji anomalija geomagnetnog polja koja se ne može objasniti.

Zahvaljujući dobro obilježenim pješačkim stazama, tokom ljetnje sezone  od jutra do mraka, pa i noću možete vidjeti grupe turista koji pješače po ovoj planini. Članovi planinarskog kluba “Dragan Radosavljević” iz Zaječara markirali su ove pješačke staze veoma dobro tako da ni apsolutni početnici ne bi trebali da imaju nikakvih problema ako prate uočljive oznake duž staze.

Na Rtanj se može penjati iz nekoliko pravaca, za početnike najbolje je krenuti sa Južne strane iz naselja Rtanj. Ako se polazi iz samog naselja Rtanj, uspon do vrha traje 3 do 4 sata, zavisno od tempa pješačenja. Iz Mirova polazi Sjeverna staza koja je dosta zahtjevnija u višem delu ali i zanimljivija za rekreativce koji ovom stazom mogu doći do vidikovca na stjenovitom planinskom grbenu sa izuzetnim pogledom.

Izvor: soko-banja.org

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti