Rukopis 512 — dokaz davno izgubljene amazonske civilizacije?

Legenda o rudnicima zlata i srebra Muribeca datira iz 16. vijeka, kada je portugalski istraživač Diego Álvares jedini preživio brodolom u blizini obale sjeveroistočnog Brazila.

Narativ rukopisa 512 služi kao zadivljujuća preambula intrigantne misterije – one koja je zbunjivala istoričare i istraživače vijekovima. Vjeruje se da ovaj zagonetni dokument govori o otkriću drevnog, napuštenog grada, smještenog duboko u unutrašnjosti Brazila. Priča o ovoj izgubljenoj civilizaciji, prema rukopisu 512, vuče korijene iz 18. vijeka i od tada je izazvala talas spekulativnih potrage i naučnih debata.

Pronalazak rukopisa 512

Priča o rukopisu 512 počinje 1839. godine, kada je Manuel Ferreira Lagos, stručni prirodnjak, naišao na ovaj zagonetni dokument u kolekciji Brazilske nacionalne biblioteke. Rukopis je nosio poduži naslov, koji je otprilike preveden kao: “Istorijski odnos okultnog, velikog, vrlo starog naselja bez stanovnika koje je pronađeno 1753. godine”.

Lagos je predstavio rad Brazilskom istorijskom i geografskom institutu, gdje je kasnije objavljen u njihovom časopisu, uz predgovor koji ga povezuje sa zloglasnim slučajem Roberia Diasa, takođe poznatog kao “Muribeca”. Dias je bio ozloglašeni istraživač kojeg je portugalska kruna uhapsila zbog skrivanja informacija o vrijednim rudnicima u Bahiji.

Prva stranica rukopisa 512. © Wikimedia Commons

Izgubljeni rudnik Muribeca

Za one koji nikada nisu čuli za Muribecu: od 16. vijeka avanturisti su opsjednuti pronalaženjem rudnika zlata i srebra u Brazilu, posebno izgubljenog rudnika Muribeca. Roberio Dias je posjedovao bogat rudnik srebra negdje u unutrašnjosti Brazila, u kojem su radili indijanci i za koji se priča da je star hiljadama godina.

Otac Roberia Diasa bio je polu-indijanac po imenu Muribeca. Rudnik je naslijedio od svog oca, Portugalca koji je preživio brodolom nakon kojeg je živio sa prijateljskim indijanskim plemenom kasnije oženivši indijanku. Iako je Dias bio vrlo bogat, on je ipak bio običan čovjek, i još gore, mestizo – ime koje se davalo nekome čija je krv dijelom indijanska.

Jedna stvar koju je Dias uvijek želio u životu bila je titula, certifikat plemstva. Stoga je otputovao u Madrid i predložio ugovor kralju (u to vrijeme Španije i Portugala) Dom Pedru II. Ponudio je kralju svo svoje bogatstvo iz njegovih sjajnih rudnika u zamjenu za titulu ‘Markiza rudnika’.

Dom Pedro II je to odbio. Umjesto da mu to odmah saopšti, navodni Diasov certifikat plemstva je zapečaćen te je naređeno da se preda Diasu kada se otkrije lokacija rudnika. Ali na putu do rudnika, Dias je uvjerio kapetana broda da otvori naređenja prije nego što stignu do Bahije. Na njegovo veliko iznenađenje i užas, Dias je saznao da ipak neće biti markiz rudnika. Suprotno onome što je kralj obećao, u zapečaćenim naredbama je stajalo da je kralj rasporedio vojnu komisiju u to područje s Diasom kao ‘kapetanom’. Razumljivo, Dias je odbio da otkrije lokaciju rudnika.

Nakon toga Dias je bio dvije godine zatvoren u tamnicu u Salvadoru. Ali je ipak odbio da oda lokaciju. Na kraju mu je dozvoljeno da otkupi svoju slobodu a 1622. je i umro. Srećom, tajna lokacija rudnika je otišla s njim u grob. Pokrenute su mnoge ekspedicije da pronađu ove rudnike, a većina njih se nikada nije vratila.

Sadržaj rukopisa 512

Čini se da je rukopis transkripcija izgubljenog originalnog djela i predstavljen je kao historijski izvještaj. Određeni dijelovi dokumenta su vremenom propali, što je rezultiralo nedostajućim dijelovima teksta. Međutim, sačuvani dijelovi pričaju fascinantnu priču.

Trostruki rimski luk u Timgadu, Alžir. Luk na ulazu u izgubljeni grad opisan u rukopisu po izgledu je sličan ovom. © Wikimedia Commons

Priča opisuje putovanje portugalskog pukovnika (nepoznatog imena) i njegovog tima, koji su bili privučeni impozantnim planinskim lancem koji je blistao u daljini. Kada su stigli na vrh, otkrili su naselje koje su u početku zamijenili za obalni grad. Pažljivijim pregledom shvatili su da je grad u ruševinama i napušten.

Ulaz u grad krasio je trosvodni prolaz, koji podsjeća na rimske slavoluke, sa natpisima na neprepoznatljivom jeziku. Gradski trg je bio dom crnog postamenta sa statuom čovjeka koji pokazuje na sjever, velike zgrade ukrašene raznim reljefima i intarziranim djelima, te “rimskim tornjevima” ili obeliscima u svakom uglu. Takođe su otkrili seosko imanje izvan grada, koje je sadržavalo odvojene kuće koje su okruživale veliku centralnu prostoriju, moguće atrijum.

Potraga za izgubljenim gradom

Između 1841. i 1846. godine, Brazilski istorijski i geografski institut je sponzorisao brojne ekspedicije za lociranje izgubljenog grada. Benigno Jose de Carvalho vodio je ove potrage preko Chapada Diamantine, regije poznate po svojim jedinstvenim stjenovitim formacijama. Uprkos Carvalhovoj upornosti, ekspedicije nisu dale nikakve značajne nalaze, što je dovelo do atmosfere razočaranja i skepticizma.

Izgubljeni grad Muribeca mogao bi biti legenda ili stvarna drevna civilizacija koja je zaista postojala hiljadama godina, pa se u ovom kontekstu stvara paralela sa nepoznatim rudnicima i izgubljenim gradovima poput Eldorada, Paititi, Z-a i mnogih drugih © Treasurenet

Teorije i spekulacije

Predložene su razne teorije i spekulacije kako bi se objasnilo porijeklo i postojanje izgubljenog grada opisanog u rukopisu 512. Neki naučnici su vjerovali da bi izvještaj mogao biti autentičan, navodeći dokaze o velikim ruševinama i priče o odbjeglim robovima i domorocima koji žive u tom području.

S druge strane, drugi istoričari su odbacili ovaj izvještaj kao puku fikciju, pripisujući opis grada neobičnim stijenama u Chapada Diamantini. Bez obzira na suprotstavljene teorije, rukopis 512 i dalje je predmet fascinacije i debate u istorijskim krugovima.

Rukopis 512 i pojam skrivene civilizacije

Otkriće rukopisa 512 i njegova intrigantna priča potaknuli su ideju o skrivenoj, naprednoj civilizaciji u Brazilu, zemlji koja je relativno skoro stekla nezavisnost i koja je nastojala izgraditi snažan nacionalni identitet. Prikaz u rukopisu ojačao je teoriju da je drevna grčko-rimska civilizacija mogla postojati u Brazilu u neko daleko vrijeme.

Uticaj na buduća istraživanja

Misterija izgubljenog grada opisana u rukopisu 512 inspirisala je brojne ekspedicije i potrage za otkrivanjem ove skrivene civilizacije. Nažalost, ove pretrage su uglavnom bile neuspješne, a grad opisan u rukopisu ostao je neotkriven do danas.

Enigma rukopisa 512 nastavlja da zaokuplja umove istoričara, istraživača i entuzijasta. Njegov narativ, iako je obavijen misterijom i nagađanjima, nudi mučan uvid u mogućnost postojanja davno izgubljene civilizacije koja leži neotkrivena u srcu Brazila. Dok istina o gradu opisanom u rukopisu 512 ostaje neuhvatljiva, potraga za ovom skrivenom civilizacijom se nastavlja.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti