ROMANSA NA POSLU: Šta kada ljubav procvjeta među kolegama? Stručnjaci upozoravaju na šta treba paziti

Ujutro zajedno ustanete, a prije ručka vam se putevi spoje na istom projektu. Popodne ste oboje na istom sastanku. Parovi koji rade u istom preduzeću mnogo vremena provode zajedno.

rom1

U početku, to može biti uzbudljivo. Ali ako parovi nisu u stanju odvojiti privatni život od poslovnog, neprilike su na vidiku. Prema istraživanju njemačkog instituta Forsa, svaki sedmi uposlenik (14 posto) bio je u nekom trenutku u vezi s nekim s posla.

Otvoren odnos

Ako se to ipak dogodi, prvo se nameće pitanje kako se odnositi prema drugim kolegama. Boenig savjetuje otvoreni odnos, osim ako se ne radi o vezi za jednu noć ili vanbračnoj avanturi. U suprotnom, krenut će tračevi.

Poslodavac ne može zabraniti vezu među kolegama. Može ih, međutim, razdvojiti ako smatra da se veza negativno odražava na rad.

Boeing je jednom savjetovala par koji je zajedno radio u IT industriji i osjetio da to počinje imati negativan uticaj na njihovu vezu. Zajedno su razradili plan kako da bolje razdvoje privatno od poslovnog. Nakon 18 sati, dogovorili su se, nema razgovora o poslu. Drugo, odlučili su da na poslu neće ručati zajedno.

Mane zajedničkog rada

Jedan od problema veze na radnom mjestu je i to što nema nikakvih garancija da ćete dobiti godišnji odmor u isto vrijeme. O tome odlučuje firma na osnovu potreba posla. “Uposlenici nemaju nikakvih legalnih mogućnosti u toj situaciji”, kaže pravnica Nathalie Oberthuer.

rom2

A šta se dogodi kada ljubav nestane? Veze rijetko završavaju srdačno, a posebno to vrijedi kada su parovi i kolege. Nije lako gledati bivšeg ili bivšu svakoga dana na radnom mjestu.

“Nakon razlaza, za oporavak je često potrebna distanca”, kaže Boenig. Nije rijetkost da neko iz bivšeg para napusti firmu.

Najčešće, to je niže rangirani uposlenik. “Njih je lakše premjestiti u drugi odjel. Ili ih se potpuno odreći”, kaže Boenig.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti