Nova teorija: Tajanstvena civilizacija ‘Morski narod’ je nestala iz istorije u “Nultom svjetskom ratu” prije 3.000 godina

Prije više od 3.000 godina zadivljujuća civilizacija koja je u bronzanom dobu bila poznata kao ‘Morski narod’, Luvijci, i naseljavala istočnu obalu Sredozemnog mora iznenada se suočila sa svojim padom

Trojanski rat je bio jedan od posljednjih događaja kojima je kulminirao viševjekovni haos u dalekoj istoriji svijeta poznat pod nazivom “Nulti svjetski rat”.

Sva previranja i događaji koji su se dešavali u to doba bili su isprovocirani djelovanjem tajanstvene i moćne civilizacije poznate kao ‘Morski narod’, je jedno od najnovijih istoričarskih nagađanja.

Najnoviju teoriju koja objašnjava raspad bronzanog doba 1.200 godina prije nove ere i Trojanski rat predstavljaju ‘Novi naučnici’ i tvrde da su se luvijski narodi koji su naseljavali obale zapadne Male Azije, tj. Anadolije, udružili ne bi li napali Hetite.

Po ovoj teoriji, luvijski narodi koji su naseljavali obale zapadne Male Azije, poluostrvo koje se naziva Anadolija, su se udružili u koaliciju (crveno) za napad na susjedne Hetite (zeleno)

Eberhard Canger, predsjednik ovog udruženja kaže da je u drugom mileniju prije nove ere glavni jezik u Maloj Aziji bio luvijski.

“Luvijci su bili savremenici mnogo poznatijih civilizacija poput Minojske i Mikenske i sa njima su vršili robne razmjene. Na samom zalasku bronzanog doba o grčkoj civilizaciji se gube pisani tragovi, ali Luvijci se i dalje spominju u spisima za taj period koji je trajao narednih petsto godina. Njihovi spisi su otkriveni u 19. vijeku prije minojskih, mikenskih i hetitskih”, kaže Canger.

U hetitskim spisima nailazimo na podatke da su luvijska plemena 3.200 godina prije nove ere bila toliko jaka da su mogla da pokore carstvo. U egipatskim spisima se spominje osvajanje Kipra i Sirije od strane ‘Morskog naroda’, a istoričari su sve više uvjereni da se zapravo radilo o Luvijcima.

Napadači su spaljivali palate i tvrđave i uspjeli u potpunosti uništiti hetitsku civilizaciju. Njihova vladavina je tad obuhvatala teritoriju od Sjeverne Grčke do Libanona. Nedugo zatim, mikenski kraljevi su se udružili kako bi uništili Luvijce koji nisu bili u stanju da odbrane ogromnu teritoriju koju su osvojili.

Mikenski kraljevi u Grčkoj su se udružili kako bi uništili Luvijce koji nisu mogli braniti svoju veliku teritoriju. Mikenci su sagradili veliku flotu i napali lučke gradove Male Azije koje su lako uništili

Mikenska vojska je osnovala veliku pomorsku flotu koja je s uspjehom napadala i osvajala luke širom Male Azije. Završni udarac Luvijcima bio je Trojanski rat, koji ih je potpuno izbrisao. Ova pobjeda je ujedno označila i sunovrat Mikene, koji je uslijedio nedugo zatim.

Izvor: freshpress.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti