RIJEŠENA MISTERIJA GROBNICE ŠESTOGLAVOG POGLAVARA: Šest lobanja i jedno tijelo u kripti ispod oltara (VIDEO)

Misterija šest lobanja i jednog tijela, nađenih u grobnici ispod oltara crkve u Škotskoj, konačno je otkrivena.

Ovaj nesvakidašnji arheološki nalaz iskopan je još 1997, kada je dobio naziv “šestoglavi poglavar”, i važio je za jednu od najvećih arheoloških misterija, a tek sada su naučnici uspjeli da odgonetnu o čemu se radi.

Ostaci pokopani ispod oltara crkve u Portmahomacku u Škotskoj datirani su u Srednji vijek, preciznije između 13. i 15. vijeka, a naučnici su tek DNK analizom uspjeli da otkriju da se radi o članovima iste porodice.

Dugo se vjerovalo da se radi o jednom tijelu i još pet lobanja sahranjenih u istoj grobnici, a sada je otkriveno da se zapravo radi o ostacima dva tijela i da su u pitanju stric i bratić, a da tri od četiri preostale lobanje pripadaju istoj porodici: djedu, ocu i majci mlađe sahranjene osobe. 

U blizini je otkrivena još jedna grobnica u kojoj je sahranjena osoba za koju se pretpostavlja da je takođe član porodice, sin mlađe sahranjene osobe.

Međutim, za četvrtu lobanju utvrđeno je da je znatno starija i da potiče iz perioda osmog do 10. vijeka. Naučnici smatraju da ta lobanja pripada piktskom monahu koji je bio sahranjen u obližnjem manastiru, a da je njegovu lobanju ova porodica čuvala kao neku vrstu relikvije.

Kako kaže Cecily Spall, škotski arheolog, ovakav primjer zajedničkog sahranjivanja dijelova tijela porodice nije viđen u Škotskoj.

Najstariji ostaci pripadaju čovjeku koji je ubijen na ekstremno nasilan način, pošto mu je odsječen dio lica i lobanje.

“Napadač je zadao fatalni udarac preko desne strane lica mačem dovoljno jakim i oštrim da isječe kosti lica“, kaže osteolog Shirley Curtis Summers.

Kako navodi, radi se o čovjeku koji je bio visok 175 centimetara, što je najviše od svih otkrivenih tijela na ovom arheološkom nalazištu. To što je bio sahranjen u središtu parohijske crkve govori da je bio osoba od velike važnosti.

Arheolozi su prvo vjerovali da se radi o ostacima koji potiču iz 1480. godine, kada se u crkvi odigrao obračun dva lokalna klana, poznat kao Bitka kod Tarbata. Jedan klan je ubio veliki broj pripadnika drugog, a preživjeli su se sakrili u crkvi, tražeći utočište. Međutim, neprijatelji su zapalili crkvu i pobili sve unutra.

Ali sada je otkriveno da su ostaci u grobnici sahranjeni nekoliko generacija prije Bitke kod Tarbata, iako postoji mogućnost da su bili u rodbinskim vezama sa nastradalima u toj borbi.

Crkva je poslije spaljivanja u toj bici obnovljena, a sada služi kao arheološki centar i izložbeni prostor ovog kraja.

Arheolozi vjeruju da je sahranjivanje ostataka narednih generacija pored tijela važne ličnosti imalo za cilj da pokaže veze sa tim moćnikom i da savremenicima ukaže na važnost porodice.

“Činjenica da nisu sahranjivani na način koji je bio uobičajen tada, takođe govori da se radi o porodici koja je imala poseban status u društvu”, navode oni.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti