Riješena misterija Dyatlov planinskog prevoja?

Prvi izvještaji vlasti su govorili da su koža i kosa nekih od poginulih posivile i da je na njihovoj odjeći izmjerena radioaktivnost

Nesreća koja se u februaru 1959. dogodila na planinskom prevoju Dyatlov potaknula je nagađanja i teorije zavjere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljceobredno ubistvo ili tajna testiranja raketa.

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima su bile naizgled neobjašnjive ozljede.

Prvi izvještaji vlasti su govorili da su koža i kosa nekih od poginulih posivile i da je na njihovoj odjeći izmjerena radioaktivnost.

Nova je istraga započeta prije više od godinu dana sa ciljem da se utvrdi šta se zaista dogodilo prije 61 godine.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najvjerovatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je grupa spavala na planinama oko 2.000 kilometara istočno od Moskve.

Planinari su uspjeli napustiti svoje šatore i skloniti se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo vidjeti od snijega i naposljetku su se smrznuli, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stepeni Celzijusa.

Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužitelj. Ozljede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.

Članovi porodica poginulih su već izjavili da ne vjeruju tužiteljevoj verziji događaja.

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti