Je li vrijeme za čipovanje ljudi?

Musk tvrdi da će to donijeti revoluciju u medicini i pomoći osobama koje su nepokretne, koje su preživjele moždani udar ili imaju Parkinsonovu bolest

Teoretičari zavjere, su izgleda, bili u pravu. Počelo je čipovanje. Međutim, dok su oni tvrdili da će ih čipirati vlasnik Microsofta Bill Gates, to je učinio vlasnik Tesle, Elon Musk

Tim njegovih naučnika za početak je čipovao svinju, ali doći će na red i ljudi. Čipovana svinja zove se Gertruda i u glavi ima čip koji aktivnosti njezinog mozga prenosi na računar pa se Musk nada da će tako uspjeti spojiti mozak i vještačku inteligenciju.

Tvrdi da će to donijeti revoluciju u medicini i pomoći osobama koje su nepokretne, koje su preživjele moždani udar ili imaju Parkinsonovu bolest.

“Čip povezuje neurone koji su u njenoj njušci, tako da svaki put kada njuška uokolo ili nešto dodirne njuškom, to šalje signale koje upravo detektujemo.” 

Plan mu je razviti sličan čip koji bi mogao pomoći ljudima kod raznih bolesti.

“Možete riješiti sljepilo, možete riješiti paralizu, možete riješiti probleme sa sluhom, puno toga možete samo sa čipom u moždanoj kori”, rekao je Musk. 

Muskove iskorake prate i pozdravljaju i u Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, jer ih doživljavaju kao vjetar u leđa za šira istraživanja, pogotovo za razvoj komunikacije između mozga i mašine. 

“U tome je Elon Musk jako spretan, da nam zaintrigira maštu, da nas povuče, ali cijela priča da bismo u nekom trenutku mogli razgovarati sa strojem i da bi stroj na neki način očitavao naše misli još je daleko od stvarnosti. Ipak, moramo naglasiti da i danas već možemo napraviti vrlo jednostavne eksperimente gdje osoba zamisli nešto i onda stroj to može očitati i onda recimo nešto uključiti ili isključiti”, kazao je prof. dr. Srećko Gajović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

No, pitanja ostaju i dalje …

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti