REVIZIONIZAM: Srbija iz Beograda počinje ‘brisati’ sve što podsjeća na Jugoslaviju

Srpske vlasti planiraju uskoro da iz Beograda uklone sve tragove činjenice da je nekada postojala Jugoslavija: najavljene su izmjene naziva ulica čija imena sadrže neka od mjesta iz bivše SFRJ.

Iako se mnogi trude da Jugoslaviju predstave kao zlo, ove fotografije pričaju drugu priču.

Možda više nećete proći Sarajevskom, Mostarskom, Porečkom, Hvarskom, Hrvatskom, Splitskom, Podravskom, Bjelovarskom, Šibeničkom, Ljubljanskom, Bledskom, Bosanskom, Mariborskom, Celjskom, Lopudskom, Murskom, Zeničkom … Sve ove beogradske ulice podsjećaju nas da smo nekada svi bili ista teritorija, a da je Beograd bio kosmopolitski grad i dom ljudima iz svih ovih krajeva.

Revizionizam istorije trend je u mnogim zemljama svijeta sa vladajućim strukturama koje naginju ka desnici. Dok se u Americi i na Zapadu primjećuju pozitivni oblici ove pojave (kao što je rušenje statua nekadašnjih robovlasnika), kod nas se prezire sve što se dovodi u vezu sa socijalizmom i Jugoslavijom.

Tačno je da su postojale brojne loše stvari u vezi sa bivšom državom, i da život pod takvim sistemom nije bio idealan, ipak, smije li se Jugoslavija toliko demonizovati? Slušajući i gledajući uspomene, čini se da su mnogi njeni stanovnici bili zadovoljni kvalitetom i standardima života.

Duh tadašnjeg vremena savršeno je uhvaćen na ovim fotografijama, koje je jedna korisnica Facebooka nedavno objavila. Na njima se može vidjeti svakodnevica Jugoslovena “od Vardara do Triglava”.

Izvor: catbih.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti