RAT BUDI NAJGORE ILI NAJBOLJE U ČOVJEKU: Ovo je priča o nekim od najvećih i najhrabrijih ljudi koje istorija pamti

Nerijetko se dešava da rat od čovjeka napravi heroja

1. Aníbal Milhais

Aníbal Milhais najodlikovaniji je portugalski vojnik Prvog svjetskog rata. Poznatiji još i pod imenom Milionski vojnik (Soldado Milhões), kako su ga nazvali saborci, procjenjujući da vrijedi kao milion vojnika, Milhais je postao legenda u borbenim redovima saveznika.

Tokom operacije Georgette, ostao je sam braneći položaj od njemačkog napada uz pomoć samo od strane svog mitraljeza. Svojeručno je uspio da omogući povlačenje portugalskih i škotskih vojnika iako je bio pod teškim napadima protivnika. Hrabro je branio svoj položaj sve dok nije ostao bez municije. Njegovu hrabrost dokumenovali su i britanski i belgijski vrh komande zadužen za ovu operaciju.

2. Usamljeni Viking

Tokom invazije vikinga na Englesku 1066. godine odigrao se jedan legendarni događaj.

U velikom okršaju na Stamford mostu, petnaest hiljada engleskih vojnika dočekalo je daleko malobrojniju vikinšku vojsku. Kada se tok bitke okrenuo protiv osvajača, neznani viking sam je uspio da zaustavi napredovanje protivnika, ubivši više od 40 protivnika.

Engleski vojnici su čitav sat pokušavali da savladaju nordijskog vojnika, dok ga na kraju nisu nadjačali, poslavši vojnike u čamcima da ga kopljima probodu ispod mosta. Iako su Vikinzi izgubili ovu bitku, legenda o hrabrom Barserkeru ostala je da živi.

3. Benjamin Lewis Salomon

Salomon je bio hirurg u vojsci Sjedinjenih Američkih Država tokom rata u Pacifiku. Tokom bitke za Saipan, njegovo poljsko bolničko odjeljenje našlo se pod direktnim napadom japanskih vojnika. Odbijajući da se povuče i ostavi ranjenike, Salomon je hrabro zauzeo odbrambeni položaj i pomagao u evakuaciji bolnice.

Ubio je oko 100 neprijateljskih vojnika, omogućivši povlačenje i evakuisanje svojih saboraca, prije nego što je i sam podlegao mnogim ranama. Posthumno mu je dodijeljena medalja za hrabrost.

4. John R. McKinney

Ovaj redov još jedan je heroj američke vojske u ratu protiv Japana. Tokom bitke za Filipine, njega su japanski vojnici uhvatili na spavanju, ali nisu očekivali njegovu hrabru reakciju. Ošamućen udarcima i posjekotinama, usamljeni vojnik je uspio nekako da se domogne svoje puške i ubije preko 40 neprijateljskih vojnika i time ih natjera na povlačenje. Za ovaj čin uručena mu je medalja za hrabrost.

5. Sempronius Densus

Sempronius Densus bio je legendarni centurion u rimskoj vojsci koji je preuzeo ulogu člana pretorijanske garde cara Galbe (prvi vijek nove ere). Istorija će ga pamtiti po nevjerovatnoj hrabrosti koju je pokazao braneći svog cara, čak i kada su ga svi saborci napustili ili se okrenuli protiv njega. Nadjačan i okružen pobunjenim vojnicima, Densus se borio do posljednjeg daha.

Izvor: urbancube.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti