Raskošni vrtovi, bazeni, fontane i 500 konkubina: Drevni grad na vrhu stijene – Sigirija

Bila je sinonim bogatstva i raskoši, ali je njen kralj na kraju tragično završio.

U blizini grada Dumbele u centralnoj provinciji Šri Lanke, na zaravnjenom vrhu monolitne stijene visoke 180 metara, koja se izdiže iz džungle i dominira okolinom, leži drevni grad.

Stijena Sigirija je ostatak očvrslog magmatskog čepa iz davno ugašenog vulkana, formirana prije dva miliona godina. Njena okolina naseljena je od prije oko 20.000 godina p.n.e., a njene pećine korištene su kao skloništa i svetilišta.

Grad na vrhu podigao je u V. vijeku naše ere kralja Kasijape I odakle je vladao do 495. godine. Željan vlasti, svrgao je svog oca, moćnog Datusena, sa trona tako što ga je ubio, dok je njegov brat, od kog je nasilno preuzeo tron, pobjegao u Indiju.

Živeći u stalnom strahu od bratovog povratka, svoju prijestonicu je izgradio na stijeni kako bi stalno imao pregled na okolinu. Kasijape je živio izolovan u svojoj raskošnoj palati i uživao je u velikom bogatstvu. Do vrha stijene vodi gotovo 200 stepenika, a do danas su se sačuvale dvije ogromne kamene lavlje šape na ulazu u palatu, a istraživanja su potvrdila da se unutra ulazilo kroz lavlju čeljust. Sama ivica stijene je bila ograđena zidom a unutar zidina, kompleks je bio podijeljen na tri dijela. Područje Gornje palate zauzimalo je najviši, sjeverozapadni dio, područje Donje palate zauzimalo je donji, sjeveroistočni dio, dok treći dio kompleksa predstavljaju bašte i vrtovi na južnom kraju u kojima su se gajile raznovrsne voćke i ukrasne biljke. Kruna Sigirije bila je Nebeska palata koja se nalazila na samom vrhu stijene.

Do danas su se sačuvale dvije ogromne kamene lavlje šape na ulazu u palatu, a istraživanja su potvrdila da se unutra ulazilo kroz lavlju čeljust

VRTOVI

Bazeni u vrtovima

Sigirijski vrtovi spadaju u najstarije na svijetu, a bili su među najraskošnijim svog vremena.

Kompleks vrtova su činila tri dijela: vodeni, terasasti i kameni.

Vodeni su činili brojne fontane i bazeni u kojima su se kupale kraljeve konkubine kojih je, prema legendi, bilo čak 500.

O tome kakav je inžinjerski poduhvat bio ovaj sistem bazena, vrtova i fontana govori činjenica da cisterne i podzemne cijevi kojima su se punili, funkcionišu i danas.

Prolaz u kamenom vrtu

U kamenim vrtovima nalazio se amfiteatar u kom je kralj imao svoj isklesani kameni tron. Terasasti vrtovi bili su poredani oko stijene i vode.

FRESKE

Otprilike na sredini uspona prema vrhu, pod jednim ispustom u stijeni, nalaze se freske djevojaka (Djevojke u oblacima) sa, najčešće, golim grudima.

Prema jednom zapisu, tu je prvobitno bilo 500 takvih crteža, koje upadljivo liče na freske u Ajanti (Indija), a danas se mogu vidjeti još 22 koje su 1970-ih dijelom restaurirane.

Pod jednim ispustom u stijeni, nalaze se freske djevojaka

ZID – OGLEDALO

Uz put prema vrhu, kratko prije sjeverne zaravni, nalazi se zid – ogledalo. Za kraljevog života je malter na tom zidu bio poliran do visokog sjaja. Tu su za vrijeme između sedmog i jedanaestog vijeka nastali zapisi, koji su najstariji svjedoci singaleškog pjesništva. Ovi zapisi imaju veliki značaj za izučavanje singalskog jezika.

SAMOUBISTVO

Kasape je na kraju izvršio samoubistvo, a prijestonica je vraćena u ravničarski Anuradapuri, gdje se i ranije nalazila. Njegova veličanstvena palata, poznata po bogatstvu i raskoši, bila je opljačkana i pretvorena u budistički manastir. 

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti