Ne postoji na karti: Očaravajuća evropska zemlja za koju malo ljudi zna (FOTO)

Za zemlju između Kavkaza i Crnog mora čuli su malobrojni ili oni malo stariji, a razlog je taj što kao država ne može da se nađe na karti – jer je nema.

Nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije – Abhazija – proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je Rusija, Nikaragva, Venecuela, Nauru, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Evropska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Veće Evrope i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao dio Gruzije.

Glavni je grad Abhazije Suhum ili Suhumi, primorski grad smješten na istočnoj obali Crnog mora. U vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza Abhazija je bila omiljeno ljetovalište i odmaralište zaljubljenika u predivnu prirodu, a Suhum je takođe bio obavezna stanica. Ostaci rimskih zidina, utvrđenja i dvorci, kao i Besletski most iz 12. vijeka i botanički vrt sa više od 5.000 biljnih vrsta iz 1840. godine samo su neke od atrakcija toga grada.

Oko 70 kilometara od Suhuma nalazi se planinsko jezero Rica. Osim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i sama vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. Sve vrijeme prolazeći kroz guste šume i pored vodopada turisti dolaze automobilima ili autobusima do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i 3.500 metara. Tamo je i Josif Staljin imao jedan od svojih ljetnikovaca (dača) uz jezero.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti