PRVI SERIJSKI UBICA U ISTORIJI: Bio je princ, ubijao KOGA JE HTIO i u smrt slao potpuno NEVINE LJUDE

Kada zaronimo u duboku rijeku istorije, pronaći ćemo mnogo krvavih obračuna, ubistava i previranja. Međutim, za mnoge stvari se postavlja čuveno pitanje – ko je bio prvi. Ovo je bio prvi serijski ubica, ili je bar tako ostao upisan.

Liu Pengli je živio u Kini, u 2. vijeku prije nove ere. Poticao je iz dinastije Han, a postao je princ od Jidonga, na sjeveroistoku Kine, za vrijeme vladavine svog strica, cara Jinga od Hana. U njegovim pohodima često su ga pratili sluge i robovi, a obično je pustošio domove pod maskom pljačkanja.

S obzirom na to da je bio princ, veliki znak pitanja stoji pored toga zbog čega bi mu uopšte bilo potrebno da pljačka.

Odgovor je, zapravo, jednostavan – Liu Pengli ubijao je ljude samo zato što mu se to sviđalo.

Vladavina njegovog terora trajala je od 144. do 116. godine prije nove ere, a istoričar Sima Chan napisao je da su se stanovnici okolnih mjesta toliko plašili, da ne bi izlazili iz kuće kada Sunce zađe.

Na kraju, sin jedne od žrtava optužio je Penglija za ubistvo, i on je proglašen krivim za više od 100 ovakvih zločina. Sudilo mu se, i mada su zvaničnici željeli da bude pogubljen, car Jing nije želIo da osudi svog bratanca na smrt.

Umjesto toga, Pengliju su oduzeti svi činovi i sva vlast koje je imao. Izgubio je i zemlju, a protjeran je u Shangjong, gde je živio kao običan građanin.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti