Prvi put u istoriji: Utakmice svjetskog prvenstva sudit će i žene – ko su sutkinje koje ulaze u do sada ekskluzivno muško društvo?

Tri glavne sutkinje i tri pomoćnice

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru fudbalsku pravdu dijelit će 36 sudija, 69 pomoćnih sudija te 24 VAR sudije, a po prvi put u 92-godišnjoj istoriji svjetskih prvenstava na spisku se nalazi i šest žena – tri glavne sutkinje i tri pomoćnice.

Čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svjetskoj fudbalskoj smotri imat će Francuskinja Stefani Frapar (Stephanie Frappart), Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Jošimi Jamašita (Yoshimi Yamashita), a kao pomoćnice Brazilka Neuza Bek (Back), Meksikanka Karen Dijaz Medina (Diaz), te Amerikanka Ketrin Nezbit (Kathryn Nesbitt).

– Stvarno sam dirnuta jer ništa ne može biti veće od Svjetskog prvenstva. Više nije riječ o tome kojeg ste spola. Radi se o vašoj sposobnosti – kazala je 38-godišnja Frapar.

Yoshimi Yamashita, Stephanie Frappart, Salima Mukansanga

Ona je prva žena koja je sudila u francuskoj Ligi 1 2019., iste godine kada je vodila i finale Svjetskog prvenstva za žene u svojoj domovini.

Sudila je i evropski Superkup 2019. između Liverpoola i Chelseaja, a prije dvije godine je postala prva žena koja je sudila u Ligi prvaka, zatim finale francuskog Kupa ove godine.

Neuza Back, Karen Diaz Medina, Kathryn Nesbitt

Jamašita, koja je dvije godine mlađa od Frapar, imala je sličan uspon do elitnog razreda japanskog fudbala, a postala je i prva žena koja je sudila utakmicu azijske Lige prvaka 2019.

Početkom ove godine prešla je u profesionalce, odustajući od posla fitness trenera koji je dotad radila honorarno.

Jamašita je za AFP rekla da je suđenje na Svjetskom prvenstvu velika odgovornost, te da je sretna što je ima. Dodala je kako nikada nije mislila da će joj se pružiti takva prilika.

Ruanđanka Mukansanga (34) nekad je sanjala o tome da postane profesionalna košarkašica, ali je već s 20 godina sudila u domaćoj ženskoj fudbalskoj ligi u svojoj zemlji.

Sudila je na Olimpijskim igrama u Tokiju, Svjetskom prvenstvu za žene, afričkoj Ligi prvaka za žene, a ove je godine postala prva žena koja je vodila utakmicu na Afričkom kupu nacija.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti