“ALEA IACTA EST!”: “Kocka je bačena!” – jedan od najpoznatijih citata u ljudskoj istoriji

Na dan 10. Ianuariusa 49. godine stare ere Julije Cezar izgovorio je jedan od najpoznatijih citata u iistoriji čovječanstva, čuvenu rečenicu Alea iacta est (“Kocka je bačena”) i zatim prešao rijeku Rubikon (između Galije i Italije), što je označilo novo razdoblje u istoriji Rimskog carstva – počeo je građanski rat protiv Gneja Pompeja i Senata koji je završen uvođenjem Cezarove diktature.

Rubikon je bila rijeka u sjevernoj Italiji, južno od koje nijedan rimski vojskovođa nije smio povesti vojsku. Takav propis bio je namijenjen zaštiti Rima od vojskovođa koji bi mogli nametnuti svoju vlast zauzimajući Rim svojim vojnim snagama.

Kada je Cezaru istekao petogodišnji rok prokonzula, 50. godine stare ere, Senat je pozvao Cezara da se pojavi sam u Rimu, te da prije toga raspusti vojsku. Cezar je znao da će u Rimu biti bespomoćan bez imuniteta kao konzul, ili ako nema zaleđe koje mu donosi komanda nad legijama. Cezar je odbio naredbu senata i 10. januara 49. s.e. sa svojom 13. legijom prešao rijeku Rubikon.

Tim su činom i Cezar i njegovi legionari automatski osuđeni na smrt po rimskom zakonu. Kako su mnogi senatori pobjegli iz Rima kazna nikada nije izvršena.

Preći Rubikon i danas znači donijeti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka.

Izvor: historija.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti