Prvi “dronovi” su napravljeni još 1908. godine! (FOTO)

Julius Gustav Neubronner bio je njemački farmaceut, pronalazač, osnivač i začetnik amaterske fotografije i filma. Poznat je po tome što je među prvima uz pomoć “dronova” odnosno golubova fotografisao predjele iz vazduha.

Neubronner je dizajnirao kameru koja se pričvršćuje na goluba pismonošu, snimajući fotografije iz vazduha pomoću mehanizma odložene akcije.

Uradio je ono što bi svaki radoznali vlasnik uradio: prikačio je malu kameru s vremenskim ograničenjem na goluba kako bi pratio njegova buduća putovanja.

Neubronnerov otac je takođe bio farmaceut i slao je golubove lokalnim doktorima da mu donesu recepte.

Neubronnerova prijava patenta za dizajn njegove kamere je prvobitno odbijena s obrazloženjem da zavod za patente ne vjeruje da golub može nositi težinu kamere, ali je nakon toga priložio fotografije kao dokaz pa je njegov patent zatim odobren.

Patent opisuje njegov originalni dizajn. Odnosi se ili na “jednostavnu” kameru, s jednom lećom, gledajući ravno prema dole, ili po mogućnosti na “dvostruku” kameru, sa dvije leće koje gledaju jedna ispred i jedna iza goluba. U oba slučaja, ova originalna kamera pravi jednu ekspoziciju nakon vremena regulisanog ispuhavanjem napuhane vazdušne sijalice.

Neubronner je nastavio da poboljšava specifikacije. Kasnije je napravio kamere sa lećom koja se okreće, dajući panoramsku sliku ili više od jedne ekspozicije.

Još 1908. godine Neubronner je patentirao ovaj sistem fotografisanja iz vazduha, i privukao veliku pažnju svjetske javnosti, nakon što je u naredne tri-četiri godine sve prikazao javno u Dresdenu i Frankfurtu, gdje su fotografije bile su razvijane i prodavane na licu mjesta, konačno i Parizu, gdje je na Međunarodnom salonu aeronautike u Bourgetu, još uvijek najvećoj svjetskoj vazduhoplovnoj smotri, ali tada tek osnovanoj, dobio dvije zlatne medalje, jednu za metodu a drugu za fotografije.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti