PRVA STARLETA U ISTORIJI: Lomila je muška srca kao da su od stakla …

Pojam starleta nije tvorevina modernog doba i društva. Zapravo star je vijekovima, a izgleda da su mlade i lijepe djevojke željne slave i moći od davnina privlačile pažnju muškarcima, a izazivale zavist i mržnju kod žena.

Da su žene koristile lijepo lice i atraktivno tijelo da bi ostvarile svoje ciljeve poznato je od kako je stvoren svijet, ali prije Kim Kardashian i domaćih starleta postojala je jedna dama čije je ime bilo i tabu i koje su žene izgovarale sa prezirom – riječ je o Mary Nesbitt.

Ona je ponijela krunu prve starlete u istoriji svijeta, a riječ je o intirgantnoj, slobodoumnoj, i kako će se na kraju ispostaviti, veoma sposobnoj ženi koja je bila kurtizana na dvoru u 18. vijeku ali se zahvaljujući svojim čarima, ljepoti, harizmi i inteligenciji našla u centru društvenih zbivanja i političkih intriga u Engleskoj.

Mary Nesbitt bila je veoma lijepa žena plave kose, a pošto se rodila u siromašnoj porodici težila je slavi, moći i bogatstvu. Usavršila je tehniku koketiranja, a zahvaljujući svom atraktivnom fizičkom izgledu kao od šale je osvajala srca moćnika tog vremena. Vrata njenog doma su uvijek bila širom otvorena za bogate i moćne muškarce, a vremenom je i sama postala veoma uticajna i priznata. Uvijek je bila u centru zbivanja, a muškarci su se “lomili” oko nje. Popularnost ove dame naglo je porasla kada je jednom prilikom pala s konja, a nije nosila gaćice – ona je ovu nezgodu pretvorila u trenutak slave koji je pametno iskoristila. Naime, tada je pozirala za portret čuvenom umjetniku tog doba Joshui Raynoldsu, a potom je sliku umnožila i podijelila svojim muškim poštovaocima.

Mary je svoju popularnost iskoristila i postala je rado viđen gost na zabavama, balovima i večerama. Zbog toga je imala brdo ljubavnika i afera, a kako se zabavljala samo sa najimućnijim muškarcima ne čudi što se udala za Alexandera Nesbitta, najmlađeg sina bogatog bankara iz Londona. Od siromašne djevojke, Mary je postala žena okružena luksuzom i komforom.

Međutim, ona nije bila samo ljepotica već je postala i uvaženi diplomata. Imala je bezbroj afera sa oficirima, grofovima, bankarima i muškarcima sa političkim ambicijama, ali ona je postala svojevrsni diplomata. Pretpostavlja se da ju je tadašnji premijer William Pitt angažovao kao agenta vlade u svojim tajnim namjerama da obnovi francusku monarhiju. Mary je od tada provela svoj život putujući po inostranstvu i predstavljajući Veliku Britaniju kao diplomata. Preminula je u dubokoj starosti u 82. godini u Parizu, gdje je i sahranjena 4. novembra 1825. godine.

Baš kao i današnje starlete i Mary Nesbitt nije bila samo lijepo lice, već je imala “njuha” i za biznis.

Izvor: wannabemagazine.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti