ANTARKTIK: Šta krije izgubljeno jezero Ellsworth? (VIDEO)

Antarktičko jezero Ellsworth, otkriveno 1996. godine, nalazi se ispod više od 3 kilometra vječnog leda, a vjeruje se kako je u potpunosti izolovano od spoljnog svijeta najmanje 125.000 godina, a moguće je da je u izolaciji provelo i više od milion godina.

Ekipa britanskih naučnika priprema se za jedinstven eksperiment tokom kog će vrućom vodom probiti tunel do jezera, a potom uzeti uzorke vode i sedimenta sa dna jezera bez kontaminiranja jezera mikrobima i česticama iz spoljašnjosti.

Razvoj tehnologije koja će im to omogućiti trajao je punih 16 godina, a dozvolu za bušenje dobili su 2009. godine.

Samo bušenje, tokom kog će crijevom sa posebnim nastavkom ubacivati vrelu vodu u led i stvarati tunel širok 36 centimetara, trebalo bi da traje oko 100 sati.

Nakon što probiju tunel do jezera, naučnici će na raspolaganju imati jedva 24 sata da uzmu uzorke u jezeru, pošto će kanal, čim bude završen, smjesta početi da se ponovo ledi, brzinom od oko 0,6 centimetara na sat. Čim postane uži od 20-ak centimetara, više neće biti dovoljno širok za slanje i izvlačenje sondi s uzorcima.

Jedna od velikih misterija koju će razjasniti ovo istraživanje je pitanje može li, i u kakvom obliku, život da izdrži uslove apsolutnog mraka, visokog pritiska, niske temperature i gotovo nikakvih hranjivih materija.

Ukoliko u uzorku jezera budu pronađeni mikroorganizmi, naučnici će proučiti kako su se oni prilagodili životu u tako ekstremnim uslovima tokom proteklih milion godina.

Takođe, otvoriće brojne teme o mogućem postojanju života na Jupiterovom mjesecu Evropi, za koji se vjeruje da u unutrašnjosti ima tekuće okeane ispod debelog ledenog omotača.

Ukoliko ne bude tragova života u uzorcima jezera, znaće se da postoje granice koje život ipak ne može da pređe.

Izvor: banjaluka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti