PROVJERITE: Ovih 5 ZNAKOVA POKAZUJU DA STE IMALI KORONU, a da ni ne znate!

Već je prošlo više od godinu dana od kada se korona virus pojavio u kineskom gradu Wuhanu i izazvao pandemiju sa kojom se još uvijek borimo a prema najavama nekih stručnjaka sa mjerama ćemo živjeti i cijelu ovu godinu koja je tek počela.

Iako je preko 50 milona ljudi na svijetu bilo zaraženo oni nisu stekli trajni imunitet i ima dosta slučajeva da je jedna te ista osoba čak i tri puta bila zaražena pa je posve jasno da nam je jedina nada vakcina koja se već pojavila na tržištu.

I sami doktori kažu da broj prijavljenih slučajeva zaraze treba pomnožiti sa deset jer ima jako puno osoba koje su imale ili imaju covid a da to ni ne znaju jer nemaju teške simptome. Ipak, postoji način da utvrdite da ste možda već bili zaraženi  a to su post korona simptomi. Naravno najsigurniji način je testiranje ali ako osjećate nešto od dole navedenog lako je moguće da ste već imali covid. Naime, ovih pet posljedica zaraze su najčešće a radi se o sljedećem:

Lako se zamarate poslije male fizičke aktivnosti

To se može desiti zato što korona ostavlja ožiljke na srcu ili plućima i svaka napornija vježba može biti opasna. Čak i obično kretanje izaziva veliki umor i zahtijeva napor.

Ne možete da se skoncentrišete

Korona virus pored toga što napada pluća i srce, ulazi i u neke centre u mozgu i izaziva pojavu koja je poznata pod nazivom moždana magla.

Kratak dah

Puno osoba koje su bile zaražene i koje nisu imale teške simptome, mjesecima kasnije imaju problema sa disanjem ili upornim kašljem koji nikako ne prolazi. Ova posljedica može izazvati poteškoće dok se recimo penjete stepenicama ili čak i kada perete suđe.

Bol u mišićima

Ili – mijalgija je najčešći simptom dugog covida koji se može javiti u samo jednom dijelu tijela a može zahvatiti i sve mišiće. Raspon boli se kreće od blage pa do neizdržljive na momente i može potrajati mjesecima.

Stalni umor

Ako niste u stanju da ispunjavate ni svoje osnovne obaveze jer nemate energije i to može biti znak da ste preležali korona virus.

Izvor: novadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti