Priča o Changu i Engu, prvim SIJAMSKIM BLIZANCIMA, šoumenima koji su do kraja života ostali spojeni

Po njima je nastao termin sijamski blizanci. Imali su posao i porodice, a evo i kako je tekao njihov život.

Chang i Eng, rođeni 11. maja 1811. na Sijamu – današnji Tajland, bili su blizanci srasli lijevom, odnosno desnom stranom grudnog koša koji su stekli svjetsku slavu zbog svojih anatomskih anomalija. Kao rezultat njihove slave, termin sijamski blizanac počeo je da se koristi za sve blizance spojene nekim dijelom tijela.

Njih dvojica su bili spojeni cjevastim tkivom dužine oko 8 cm i oko 3,8 cm u prečniku. Majka im je bila polu-Kineskinja, a otac Kinez. Njihova anatomska posebnost učinila je da još kao djeca postanu popularni, a čak su imali i audijenciju kod kralja Sijama. Godine 1829. Chang i Eng su, bili “unajmljeni” od strane britanskog trgovca. Napustili su Sijam, i tokom naredne decenije putovali po istoku Sjedinjenih Država. Kanadi, Kubi i Evropi.

Do 21. godine putovali su sa svojim sponzorom, koji je zarađivao od toga što ih je praktično pokazivao odnosno “izlagao”. Nakon toga su počeli samostalno da organizuju turneje, a stekli su i pravo malo bogatstvo. Putovali i sa crikusom P. T. Barnuma i nastupali pod imenom ‘Sijamski blizanci’.

Naselili su se u Mount Airyju u Sjevernoj Karolini, postali američki državljani, kupili farmu i počeli da se bave poljoprivredom. Postali su Amerikanci, usvojivši prezime Bunker, a u aprilu 1843. vjenčali su se sa parom sestara, Adelaide i Sarah Yates.

Chang i Eng su održavali odvojena domaćinstva na udaljenosti od 2,5 km. Naizmjenično su dolazili u trodnevne posjete sa svojim suprugama, a svaki blizanac je imao po nekoliko djece. Tokom Američkog građanskog rata izgubili su veliki dio svog novca, a 1869. su još jednom otišli ​​na turneju po Evropi.

Chang, koji je bio veseliji od Enga, je počeo da pije. Godine 1870. dok su se vraćali u Sjedinjene Države sa uspješne turneje, Chang je imao paralitički moždani udar. Četiri godine kasnije, tokom noći, Chang i Eng su umrli, a Chang oko tri sata prije Enga. Obdukcija je pokazala da su jetre braće takođe bile spojene.

Chang i Eng sa porodicama

Nakon što su prvi put stigli u Sjedinjene Države ljekari su predlagali da se Chang i Eng hirurški razdvoje. Neke sumnje u sigurnost operacije, kao i očigledna briga blizanaca za onog drugog, naveli su ih da odbiju operaciju. Bili su izvrsni strijelci i mogli su da trče i plivaju. Funkcionisali su odlično kao tim.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti