Prepoznajte kada vaša mačka tuguje

Mačke vole stabilnost, ne vole promjene, a najgora te najveća promjena koju jedna mačka može preživjeti jest gubitak voljenog člana svoje zajednice.

Međutim, jednako kao i ljudi, i mačka pati te pada u depresiju. Kako znati je li vaša maca depresivna, odnosno da tuguje zbog nečega?

Promjena apetita

Često mačka koja jako tuguje neće jesti, potpuno odbija hranu. No, hrana je za mačku jako bitna jer bez nje brzo oslabi i dehidrira. Stoga, ako primijetite da vaša mačka ne jede cijeli dan, što prije je odvedite veterinaru.

Promjena energije

Mačka koja tuguje naglo mijenja svoju količinu energije, odnosno ili je jako spora, letargična, ništa joj se ne da ili odjednom poludi i skače kao da je navijena. Koji god se scenarij dogodio, znači da mačka traži emocionalno zadovoljenje pomoću svog ponašanja. Stoga pokažite razumijevanje za mačku koja se odjednom pretvorila u raketu ili letargičnu macu nježnom igrom probajte nagovoriti da se više kreće.

Potraga

Ako je mačka tužna zbog gubitka dragog člana zajednice, bilo druge mačke, čovjeka ili ko god to bio, ona će ga početi tražiti i iščekivati. Često je tako možete vidjeti kako zamišljeno gleda kroz prozor ili vrata čekajući nekoga da se vrati ili se kreće na mjestima na kojima se prije družila s onim koga više nema.

Promjena glasa

Kada je mačka izgubila prijatelja, osim što ga traži često će ga i dozivati. Često će to biti tužni vokali koji izlaze iz njezinih usta i u najneobičnije doba dana ili noći. Takođe, ako je mačka prije bila poprilično glasna i često se glasala, nakon gubitka dragog člana zajednice može postati povučenija i šutljivija.

Potreba za bliskošću

Kada je mačka tužna često ima pojačanu potrebu za bliskošću, a pokazuje je tako da vam stalno sjedi u krilu, prati vas po kući, spava s vama u krevetu ili vas čak počne zazivati kad odete od kuće (a to do tada, naravno, prije nije radila).

Bolesti

Mnoge bolesti kod mačaka nastaju zbog previše stresa, a stres se javlja kada je mačka tužna i depresivna. Npr. najčešće se javlja pretjerano lizanje dlake pa na mjestima ona ispada, a budući da imunitet oslabi, često se javljaju i razne respiratorne bolesti te povraćanje, proljev, zatvor i cistitis.

Tužna mačka treba vašu podršku i pomoć. Družite se s njom, mazite je, pozivajte na igru. Jedino tako tuga će polako nestati.

Izvor: macke.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti