Predsjednik Saveza antifašista: “UGLED KOJI JE IMALA JUGOSLAVIJA VIŠE SE NEĆE PONOVITI”

Predsjednik Saveza antifašista Vojvodine (SAV) Duško Radosavljević izjavio je da je, za razliku od Srbije, Evropa ponosna na svoju antifašističku tradiciju.

“Ne pristajemo na revidiranje prošlosti i naknadnu političku pamet, što je dominantno u Srbiji kada je odnos prema Drugom svjetskom ratu u pitanju”, rekao je Radosavljević na tribini SAV-a u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine, povodom 29. novembra, koji se u bivšoj Jugoslaviji obilježavao kao Dan Republike.

On je upitao zbog čega se ne obilježava Dan Republike, pošto je Srbija po Ustavu “tobož” republika.

“Ali, možda je i bolje da se ne obilježava, jer bi vjerovatno za taj dan odabrali prijestolonasljednikov rođendan”, kazao je Radosavljević.

Dodao je da se plaši da ugled koji je u međunarodnoj zajednici imala SFRJ više nikada neće biti dostignut.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je “hiljadugodišnja istorija ropstva” na ovim prostorima prekinuta stvaranjem druge Jugoslavije.

“Sve prije i sve poslije Jugoslavije bilo je neuporedivo lošije. I zbog toga se političke i intelektualne elite toliko trude da do krajnjih granica demonizuju jugoslovensku državu”, kazao je Bešlin.

Prema njegovim riječima, kao i Evropska unija, i Jugoslavija je bila mirovni projekat. “I prije i poslije toga ovi narodi su se hvatali kame i noža”, ocijenio je Bešlin.

Dodao je da je ideja bratstva i jedinstva u SFRJ bila duboko prosvjetiteljska i zasnovana na tradiciji Francuske revolucije.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti