Pravilno trčanje za bolje zdravlje

Ako ste riješili da počnete sa trčanjem, da biste osjetili sve dobre stvari koje ono donosi, neizbježno je da osjetite određene promjene tijela dok trčite. Ukoliko osjetite neku promjenu za vrijeme treninga u trajanju od trideset minuta, nemojte se plašiti jer je to pokazatelj da nešto dobro radite za svoje tijelo.

Prve sekunde trčanja
Čim počnete sa trčanjem vaše će tijelo početi crpiti energiju koju ste dobili preko hrane.

Prvih 90 sekundi
U prvih 90 sekundi vi uspostavljate tempo trčanja. Procesi u organizmu koji se odvijaju u ovom periodu će rezultirati smanjenim šećerom u krvi, a mišići će početi da oslobađaju mliječnu kiselnu. To znači da ste pod fizičkim stresom, što svakako nije strašno jer to znači da ste počeli da trošite puno više kalorija.

Narednih nekoliko minuta
U tim narednim minutama srce će početi brže da vam kuca i disanje će vam biti otežano. Temperatura tijela raste, što je rezultat znojenja, a to je samo još jedan dobar znak. U ovom periodu, mnogi početnici požele da odustanu, ali jako je bitno da istrajete u tome i da zadržite pravilnu formu trčanja.

Nakon 10 minuta
Ako ste početnik u trčanju, poslije 10 minuta ćete osjetiti još veće poteškoće. Otežano disanje, ali toga ćete se riješiti ako naučite da mijenjate tempo trčanja. Pratite normalan tempo trčanja, ali čim počnete teško disati, umanjite tempo. Nakon što se smirite, opet pojačajte tempo. Tako sve u krug, jer je važno da imate volju da nastavite, kako ne biste odustali.

Nakon 30 minuta
Na kraju slijedi nagrada. Organizmu nije više toliko potrebno gorivo, i nagrada za to je oslobađanje hormona sreće. Zato ćete se osjećati zadovoljno i puni energije, a to će vam dati motiv da sutra opet trčite.

Integralni članak pročitajte na: http://body.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti