OPREZ: Opasan trend za mršavljenje kruži internetom

Cjevčice za mršavljenje koje se prodaju putem interneta ne kupuju samo osobe koje boluju od bulimije, sve je više mladih djevojaka koje žele da po svaku cijenu skinu kilograme na ovaj, potencijalno opasan, način.

salo4

Pomagalo za mršavljenje u obliku cijevi je zapravo namijenjeno za izazivanje povraćanja i dospjelo je u žižu interesovanja ljekara kada se pojavila djevojka koja je slučajno progutala tu cjevčicu.

U početku, mlada Kineskinja je tvrdila da je progutala slamčicu za sok. Ljekarima je ta priča bila sumnjiva, jer se objekat nalazio preduboko, pa su je poslali na radiografiju gastrointestinalnog trakta.

Otkrivena je 30 centimetara duga cijev, promjera dva centimetra, mnogo veća od slamke za sok, koja se zaglavila u jednjaku. Skener je pokazao da se cijev protezala od grkljana, pa sve do želuca čiji je zid pritiskala.

Suočena sa činjeničnim stanjem, djevojka je konačno priznala da je na internetu kupila cijev za povraćanje kao pomoć pri mršavljenju.

Nakon konzumiranja hrane, redovno bi stavljala cijev u jednjak kako bi izazvala povraćanje, sve dok je jednog dana nije progutala.

Cijev je uklonjena laparaskopijom, a naknadnom gastroskopijom ljekari su uočili čireve na zidovima želuca i jednjaku.

Doktori su istakli da su cijevi za povraćanje sve popularnije među mladim Kineskinjama koje traže ekstremne načine za mršavljenje i upozoravaju da njihova upotreba povlači mnogo rizika – od niza problema sa gornjim probavnim traktom i ždrijelom, oštećenjem sluznice, pa sve do neuroloških problema poput nehotičnih trzanja ruku i nogu.

Dodao je i da je ovo prvi put da je zabilježen slučaj u kom je osoba progutala, ne tako malu, cijev.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti