Potpisani ugovori o dodjeli novca za poduzetničke zone u 12 općina i gradova FBiH

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 12 općina i gradova iz Federacije BiH potpisali su juče ugovore o dodjeli novca za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH.

Potpisnici su bili načelnici i gradonačelnici: Sanskog Mosta, Maglaja, Zenice, Tešnja, Usore, Cazina, Širokog Brijega, Livna, Zavidovića, Kreševa, Stoca i Odžaka.

Ukupna vrijednost finansijskog mehanizma za finansiranje projekata u jedinicama lokalne samouprave je 1.570.000 KM, od čega je Federalno ministarstvo osiguralo jedan milion a vlada Švicarske 570 hiljada KM.

Očekuje se da po finalizaciji, projekti rezultiraju kreiranjem 670 novih radnih mjesta i unapređenjem uvjeta za nove investicije te za proširenje poslovnih subjekata u poduzetničkim zonama.

Osiguranje sistemske podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u saradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja, koji zajednički podržavaju vlada Švicarske i UNDP, pokrenulo grant shemu „unapređenje poduzetničkih zona“.

Nakon potpisivanja ugovora, federalni ministar Halimović je rekao da to znači istinski doprinos zapošljavanju i investiranju u BiH i boljem poslovnom okruženju.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, rekao je da lokalni nivo mora funkcionirati i da su današnji ugovori put za podršku ulaganju kapitala i stvaranju radnih mjesta.

Radoje Vidović, načelnik Općine Kreševo, izrazio je nadu da će razvoj poslovnih zona privući i strane investicije.

ugovor

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti