Med iz BiH ima kvalitet za zahtjevno strano tržište

U Mostaru je juče u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar otvorena prva promotivno-ocjenjivačka izložba i naučno-stručna radionica “Dani meda 2014”.

U laboratoriju Federalnog agromediteranskog zavoda ispitano je 79 uzoraka meda, od Gradačca, Bihaća, Glamoča, Srednje Bosne i cijele Hercegovine, a ocjenu kvaliteta meda radilo je stručno povjerenstvo u sastavu Stanko Čuljak iz Vinkovaca i Asmir Duraković iz Gradačca.

Marko Ivanković direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar je kazao da je cilj ove radionice promocija meda. “Mi kao Federalni agromediteranski zavod ćemo dati sve što je u našoj moći da bosanskohercegovački med izvezemo na strano tržište. Zato nam je bilo u cilju da pomoću laboratorijskih ispitivanja ukažemo pčelarima na greške ako ih imaju, kako bi ih sutra otklonili i mogli svoj proizvod plasirati na zahtjevno strano tržište”, kazao je Ivanković.

“Uprkos lošim uvjetima med je dosta kvalitetan. Mi na području BiH imamo dosta kvalitetan med, što smo dokazali na mnogim takmičenjima po svijetu. Treba skrenuti pažnju na samo filtriranje meda, pakovanje, obilježavanje i etiketiranje, a za izvoz meda na strano tržište kvalitet definitivno postoji. Država treba poraditi na nekim zakonskim normama, dobiti određeni certifikat, a na pčelaru je da se potrudi da ne upropasti ono što pčela napravi savršenim”, kazao je Duraković.

med1

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti