Poslao e-mail izvršnom direktoru u kojem traži povišicu za sebe i preko 200.000 svojih kolega

Tyrel Oates, 30-godišnji uposlenik firme za bankarske i finansijske usluge Wells Fargo iz Portlanda, Oregon stekao je internet slavu nakon što je poslao e-mail izvršnom direktoru Johnu Stumpfu (a kopiju na adrese 200.000 drugih zaposlenika!) tražeći povišicu od 10.000 $ za svakoga u ovoj firmi.

Oates je predložio da Wells Fargo svakom od oko 263.500 svojih zaposlenika obezbijedi povišicu od 10.000 $. To će, kako je rekao, “pokazati ostatku SAD-a, ali i svijeta, da velike korporacije uvijek i za svakog imaju srce i to ne samo kada su u pitanju filantropske aktivnosti.”

U izjavi od prije nekoliko dana, Oates je rekao da ne žali zbog ovog poteza, te da je primio mnoge zahvale od svojih kolega koji su mu prenijeli da dijele njegove stavove.

Tom prilikom je takođe izjavio kako je još uvijek u radnom odnosu u ovoj firmi, a inače radi na poslovima obrade zahtjeve kupaca koji imaju problema s otplatom svojih dugovanja.

Nisam zabrinut da ću izgubiti posao zbog ovoga“, dodao je Oates.

Oates je u firmi zaposlen nešto duže od sedam godina, ima satnicu od oko 15 $ i radi 40 sati sedmično, ne računajući prekovremeni rad.

Znam koju nelagodu moje kolege imaju što se tiče plata i kako su jako slabi pomaci ka njihovom povećanju, a to traje više od sedam godina. Zato sam odlučio poslati e-mail Johnu Stumpfu,” rekao je on.

Njegovo cijelo pismo možete pročitati u nastavku.

Gospodine Stumpf,

Obzirom na trend rastuće nejednakosti ličnih primanja u Sjedinjenim Američkim Državama, Wells Fargo ima priliku biti lider, koji će svojim primjerom uticati na smanjenje ovih razlika i pokazati drugim velikim korporacijama da je moguće održati profitabilnu firmu koja ne izgleda dobro samo svojim klijentima i dioničarima, nego i svojim uposlenicima.

Ove godine Wells Fargo je u drugom tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara, a ukupni prihod od 21,1 milijarde dolara. To su vrlo impresivne brojke i očit dokaz da je Wells Fargo trenutno jedna od, ako ne i najprofitabilnija firma u našoj državi. Dakle, zašto ne uzeti nešto od toga i podijeliti   zaposlenicima.

Naravno, firma pruža, ako ne velike, neke jako dobre prednosti, kao što je diskreciona podjela dobiti za one koji sudjeluju u našem programu ostvarenih bonusa. Ove prednosti jesu lijepe, ali ovakva podjela dobiti čini samo firmu i njene dioničare bogatijim, ali ne povećava prihode hiljade uposlenika koji svaki dan čine da ona ima prestižnu snagu u svom sektoru poslovanja.

Prošle godine, vi sami ste izvukli u više od 19 miliona dolara iz firme, više nego što će većina zaposlenih ikada vidjeti u svojim životima. Naravno, podrazumijeva se da Vaš položaj nosi puno težine i odgovornosti; međutim, uz osnovnu platu od 2,8 milijuna dolara i bonuse koji idu do 4 miliona dolara, dolazimo do samo jednog od glavnih argumenata o nejednakosti primanja. Dok velika većina uposlenih, koji su neosporno zaslužni za ostvarenje dobiti, uz izuzetak top menadžmenta, jedva zarađuju toliko da od mogu udobno živjeti od svoga rada, ispada da raspodjela dohotka u ovoj firmi nije ništa bolja nego kod drugih velikih igrača u korporativnom svijetu.

Moja procjena je da je Wells Fargo ima otprilike oko 300.000 zaposlenih. Moj prijedlog je – uzeti 3 milijarde dolara, što je samo mali dio onoga što je Wells Fargo zaradi na godišnjoj razini, i povećati zaposlenicima godišnju plaću za 10.000 $. To znači povećanje satnice svakog uposlenika za oko 4,71 $. Razmislite pri tome i o pozitivnom publicitetu u vrijeme kada su klijenti jako skeptični prema bankama. Na taj način, Wells Fargo, ne samo da će svoje ​​uposlenike, svoju porodicu učiniti sretnijim, produktivnijim i finansijski stabilnijim, nego će to takođe pokazati ostatku SAD-a, ako ne i svijetu, da velike korporacije za svakog imaju srce i to ne samo kada su u pitanju filantropske aktivnosti.

usa

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti