POR-BAJIN: Priča o napuštenom, 1.300 godina starom kompleksu Ujgurskog ostrva u Sibiru

Ruski i holandski naučnici su uz pomoć nove naučne metode otkrili tajnu osnivanja drevne tvrđave Por-Bajin u sibirskoj tajgi.

Riječ je o novoj metodi radio-karbonskog datiranja kojom je otkriveno je da ogromno glineno utvrđenje na ostrvu u jezeru Tere-Kola sagrađeno 777. godine po nalogu vladara Ujgurskog kaganata.

Naučnici su pokušali da utvrde zašto je tvrđava napuštena odmah nakon izgradnje, a sada su uspjeli da otkriju razlog.

Ispostavilo se da je Por-Bajin osnovan za vrijeme vladavine Begju-kagana, koji je prihvatio manihejstvo (učenje Manija, persijskog filozofa i vjerskog reformatora, koji je nastojao da učenja triju “otaca ispravnosti”- Zaratustre, Bude i Krista, uključi u jedinstven filozofski sistem.

Međutim, kasnije se dogodio prevrat, vladar je ubijen, a pobjednici -sljedbenici stare vjere napustili su nepotreban spomenik tuđe religije”.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu “PNAS”.

Por-Bajin je ime srednjevjekovne građevine za koju se vjeruje da su je podigli Ujguri. Naziv tvrđave je Tuvanskog porijekla, i u prevodu znači “kuća od blata”. Utvrđenje je jako dobro očuvano budući da mu je bilo nemoguće prići kopnenim putem, osim u periodu suša.

Izvor: sputniknews.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti