Pojavio se ogroman rotirajući ledeni krug u SAD-u. O čemu se radi? (VIDEO)

Ovu masivnu formaciju koja se pojavila u rijeci Presumpscot mnogi uspoređuju s vanzemaljskim brodom

Drugi kažu da izgleda kao Mjesec koji se niotkuda stvorio u hladnim vodama rijeke koja teče američkim gradom Westbrookom. No o čemu se zapravo radi?

Ovaj ogromni tanjir leda nije došao iz svemira već je zadivljujući primjer prirodnog fenomena i naziva se ‘ledeni krug’. Fenomen se stvorio zbog vrtloga koji rotira led i ne dozvoljava mu da se u cijelosti zaledi od obale do obale.

Ledeni krugovi

Ledeni krugovi su vrlo rijetka pojava, ali čak i među već zabilježenim slučajevima, ovaj krug promjera oko 90 metara spada među najveće viđene ledene fenomene te vrste.

“Moglo bi se raditi o rekordnoj veličini za ledeni krug ako je to iko pratio i bilježio”, rekao je fizičar Kenneth G. Libbrecht s instituta Caltech za New York Times.

Kako se formira i zašto se okreće?

Mnogi građani Westbrooka su bili fascinirani neobičnom rotacijom kruga koji se okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Smatra se kako takvu rotaciju uzrokuje vrtložno kretanje riječnih struja. Struje drže tu ledenu formaciju u stanju neprestane vrtnje.

“Budući da voda u vrtložnoj struji teče sporije od glavne riječne struje, veća je vjerovatnost da će se smrznuti i stvoriti ledeni krug”, objasnio je eksperimentalni fizičar John Huth sa Univerziteta Harvard za The Boston Globe.

Istovremeno, zbog otapanja leda i struganja uz stjenovitu obalu neprestano se oblikuje kružni oblik ove ledene formacije.

Ledeni pokus

No, nisu samo riječne struje te koje pokreću krug.

Prilikom pokusa u 2016. godini, naučnici su kreirali taj prirodni fenomen u laboratoriji, u kojoj nije bilo vrtložnih struja. Otkrili su kako voda koja se otapa s ledenog kruga i tone ispod njega sama stvara vrtlog ispod kruga koji potiče blok leda na rotaciju.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti