Austrijski naučnik u Vatikanskoj biblioteci otkrio novo biblijsko poglavlje izbrisano prije 1.500 godina

Novo biblijsko poglavlje, koje je izbrisano prije 1.500 godina, otkriveno je zahvaljujući korištenju ultraljubičastog svjetla na tekstu u Vatikanskoj biblioteci.

Nevjerovatno otkriće koje datira iz 3. vijeka sadrži poglavlja 11. i 12. Evanđelja po Mateju i predstavlja jedan je od najranijih prevoda tog Evanđelja. Tekst je u 6. vijeku izbrisan, a preko njega je ispisan drugi tekst. Riječ je o izbrisanom tekstu koji je izašao na vidjelo zahvaljujući korištenju ultraljubičastog svjetla na rukopisu u Vatikanskoj biblioteci.

Skriveni tekst prvobitno je izbrisao pisar u Palestini, što je bila uobičajena praksa u to vrijeme jer je pergament bio rijedak, pa su rukopisi često brisani i pergamenti ponovno korišteni.

Otkriveni ulomci potiču iz Evanđelja po Mateju, a ono je jedno od četiriju evanđelja Novog zavjeta u Bibliji. Ostala tri evanđelja, po Marku, Luki i Ivanu, ocrtavaju Isusov život, a njihovi spisi zajedno čine dio 27 knjiga Novog zavjeta. Tekstovi Novog zavjeta napisani su u godinama nakon Isusovog raspeća.

Izvorna grčka verzija Matejeva poglavlja 12, stih 1 glasi: U ono vrijeme, Isus je u subotu prolazio žitnim poljima, a njegovi učenici ogladnjeli su i počeli brati klasje i jesti.

Novootkriveni sirijski prijevod uz identični prvi dio, u drugom dijelu pak glasi ovako: … su počeli brati klasje, trljati ga u rukama i jesti.

Ostatak prijevoda nije objavljen, što znači da bi mnogi drugi skriveni stihovi mogli biti otkriveni kasnije.

Grigory Kessel, stručnjak za srednjovjekovlje s Austrijske akademije nauka (OeAW), sada je uspio otkriti izgubljene riječi i njegova su otkrića objavljena u časopisu New Testament Studies.

Tradicija sirijskog kršćanstva poznaje nekoliko prevoda Starog i Novog zavjeta. Donedavno se znalo da samo dva rukopisa sadrže starosirijski prevod evanđelja, rekao je Kessel.

Grigory Kessel došao je do velikog otkrića zahvaljujući svom dubokom poznavanju starih sirijskih tekstova i karakteristika pisma. Ovo otkriće dokazuje koliko produktivna i važna može biti međuigra između modernih digitalnih tehnologija i temeljnih istraživanja kada se radi o srednjovjekovnim rukopisima, istaknula je Claudia Rapp, direktorica Instituta za srednjovjekovna istraživanja pri OeAW-u.

Izvor: phys.org/zimo.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti