Nevjerovatno! On je fudbalska legenda, osvajač Zlatne lopte a od maloprije i Predsjednik svoje zemlje!

Legendarni fudbaler Milana, Paris Saint Germaina, Chelsea-ja i Manchester City-ja, osvajač Zlatne lopte za 1995. godinu, osvajač titule državnog prvaka sa klubovima u Italiji i Francuskoj, afrički igrač stoljeća … Ovim titulama je dodao još jednu – predsjednik države! Pobijedio je na izborima u Liberiji, pošto je dobio više od 50 odsto glasova.

pres1

Novi predsjednik Liberije je George Weah (51).

Na izborima za predsjednika bilo je 20 kandidata, a Weah je od samog početka izborne utrke bio favorit. Da ne pomislite da je do mjesta predsjednika države došao samo tako, reći ćemo da mu politika nije strana, pošto je do sada bio senator.

Osim toga, George Weah se još 2005. godine kandidovao za predsjednika Liberije ali tada nije prošao. Rekao je kako mu je nedostajalo političkog iskustva kako bi napravio bolji rezultat.

Očigledno da je u međuvremenu politički sazreo, pa je legendarni as, koji je do današnjeg dana ostao jedini afrički fudbaler koji je osvojio Zlatnu loptu, postao prvi čovjek Liberije. Svoju kampanju je temeljio na liberalnim načelima, a glavni ciljevi su mu povećanje nacionalnog budžeta, smanjenje duga i rad na vjerskoj toleranciji.

pres2

Izvor: nostalgicno.novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti