Peñón de Vélez de la Gomera: NAJMANJA nacionalna GRANICA na svijetu!

Peñón de Vélez de la Gomera, mala stijena u sjevernoj Africi koju je Španija osvojila 1564. godine, je najmanja nacionalna granica na svijetu! Najmanju kopnenu nacionalnu granicu na svijetu Španija dijeli sa državom Maroko …

Španija i Maroko dijele najmanju kopnenu granicu na svjetu. Ovaj 85 metara dugačak dio zemlje povezuje stijenu veličine oko 19.000 kvadratnih metara sa marokanskom obalom.

Španija ima skoro 2.000 kilometara kopnene granice sa Portugalom i Francuskom, ali ima i mnogo manje granice sa zemljama poput Andore, Ujedinjenog Kraljevstva (Gibraltar) i Maroka.

Peñón de Vélez de la Gomera je španska teritorija od 1564. godine kada ju je osvojio admiral Pedro de Estopiñán, i iako je Maroko više puta polagao pravo na nju, Španija nikada nije pristala da vrati zemlju i zapravo ima trupe stacionirane tamo da sprovode špansku vlast.

Peñón de Vélez de la Gomera je jedno od takozvanih “mjesta suvereniteta” koje Španija ima u sjevernoj Africi, zajedno sa Ceutom, Melillom, Penon de Alhucemas, ostrvima Chafarinas i Isla de Perejil.

Njegov pravni status je status neautonomnih teritorija pod španskom upravom. Zanimljivo je da je ova neplodna stijena bila ostrvo do 1934. godine kada je zemljotres stvorio malu prevlaku i pretvorio ostrvo u poluostrvo. Ova kopnena granica je zvanično priznata kao najmanja na svijetu.

Peñón de Vélez de la Gomera trenutno naseljavaju samo španske trupe zadužene za nadzor i odbranu. Vojnici se smjenjuju svakog mjeseca i žive u skromnim objektima, bez tekuće vode i struje. Oni se oslanjaju isključivo na brodove španske mornarice koji redovno isporučuju zalihe.

Zabavna činjenica, ovo je posljednja španska teritorija koja je pretrpila invaziju strane sile: 2012. godine, grupa od sedam ljudi iz organizacije poznate kao Koordinacioni komitet za oslobođenje Ceute i Melille ušuljala se na stijenu i zamijenila špansku zastavu marokanskom.

Invazija je trajala samo nekoliko minuta, pošto su španske trupe brzo skinule stranu zastavu i uhapsile počinioce, ali se tehnički računala kao stvarna neprijateljska invazija.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti